sobota, 28 stycznia 2017

Sos do sajgonek

sos chiński

Bardzo prosty i łatwy w wykonaniu sos. 
W smaku kwaśno-słodko-ostry. Intensywność każdego ze smaków można regulować wg preferencji. Moja wersja wyszła lekko ostra, lekko słodka i lekko kwaśna.
Sos idealnie sprawdził się z domowymi sajgonkami.
Z podanych proporcji wychodzi ok 250 ml sosu - wystarczy na długo.





Składniki:

1/2 papryczki chilli lub 1/4 łyżeczki tartego chilli
2 ząbki czosnku
2 cm świeżego imbiru
1 płaska łyżka cukru brązowego
1 łyżka cukru białego
2 łyżki sosu śliwkowego lub zalewy ananasa z puszki lub ewentualnie 1 dodatkowa łyżka cukru
sok z 1/2 limonki lub z 1/2 małej cytryny
1/4 szkl octu octu ryżowego lub jabłkowego
2 łyżki sosu sojowego solonego
1 płaska łyżka skrobi ziemniaczanej
woda

Papryczkę posiekać na drobno, czosnek przecisnąć przez praskę a imbir zetrzeć na drobnej tarce.
1 szkl wody zagotować w rondelku z białym cukrem, chilli, czosnkiem i imbirem. Gotować ok 5 minut.
Dodać cukier brązowy, ocet ryżowy, sok z limonki/ cytryny, sos sojowy oraz sok z ananasa lub sos śliwkowy.
Całość wymieszać i zagotować.
W odrobinie zimnej wody rozrobić mąkę ziemniaczaną i zalać nią sos.
Dokładnie całość wymieszać i pogotować do momentu zgęstnienia.
Skosztować odrobinę sosu i można dodatkowo doprawić.
Jeśli smak jest lekko ostry to po wystygnięciu będzie bardzo lekko ostry. Lepiej zatem mocniej doprawić na ostro.

Sos schłodzić, przelać do słoika i podawać na zimno.

Smacznego:-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Komentuj, opiniuj, proponuj... z chęcią dowiem się co myślisz o moich kuchennych poczynaniach.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...