Tradycyjny i sprawdzony przepis na fajny deser. Dzieciaki go uwielbiają a i dorośli nie pogardzą.
Wykorzystuję do niego truskawki mrożone, które powodują, że masa serniczkowa szybko się ścina.
Spód można zrobić z biszkoptów, z ciastek lub można ułożyć kawałki jakiegoś ciasta.
Ja właśnie wykorzystałam resztki ciasta bezglutenowego, które jakoś nie poszło.
5 czubatych łyżeczek żelatyny
300 ml śmietany 30%
4 czubate łyżki cukru pudru
truskawki mrożone - ok 500 g
2 galaretki truskawkowe
Galaretki rozpuścić w normalnej ilości wody i odstawić do wystudzenia.
Dno tortownicy wyłożyć biszkoptami lub ciastem i odrobinę polać galaretką - najlepiej łyżką polewać każdy biszkopt czy kawałek ciasta.
Żelatynę wsypać do szklanki, zalać wodą do wysokości 1 cm ponad suchy proszek i odstawić do namoczenia. Namoczoną żelatynę wstawić do kubka z gorącą wodą i poczekać do rozpuszczenia się żelatyny - można ją pomieszać.
Do wysokiej miski wlać mocno schłodzoną śmietanę i ubić ją na sztywno. Na koniec ubijania dodać cukier puder i jeszcze ubić. Dodać serki i dalej miksować mikserem. Ja użyłam dwóch serków waniliowych i dwóch serków truskawkowych i uzyskałam masę truskawkową.
Można samemu nadać smak truskawkowy - kilka truskawek rozmrozić wcześniej, wrzucić je razem z powstałym sokiem do serków i zmiksować do momentu aż truskawki rozpadną się a masa nabierze koloru truskawkowego.
Do rozpuszczonej żelatyny dodać dwie łyżki masy serowej i szybko wymieszać. Żelatynę dolać do pozostałej masy serowej i szybko miksować, żeby nie powstały grudki.
Gotową masę przełożyć na biszkopty, na wierzch można powciskać zamrożone truskawki i wstawić do lodówki do stężenia. Polać galaretką i poczekać do całkowitego stężenia.
Zamrożone truskawki można też ułożyć na wierzchu masy i polać tężejącą galaretką. Dzięki temu galaretka szybciej stężeje a truskawki zachowają swój kształt.
Smacznego:-)
Wykorzystuję do niego truskawki mrożone, które powodują, że masa serniczkowa szybko się ścina.
Spód można zrobić z biszkoptów, z ciastek lub można ułożyć kawałki jakiegoś ciasta.
Ja właśnie wykorzystałam resztki ciasta bezglutenowego, które jakoś nie poszło.
Składniki - na średnią tortownicę
4 serki homogenizowane - po 150 g5 czubatych łyżeczek żelatyny
300 ml śmietany 30%
4 czubate łyżki cukru pudru
truskawki mrożone - ok 500 g
2 galaretki truskawkowe
Galaretki rozpuścić w normalnej ilości wody i odstawić do wystudzenia.
Dno tortownicy wyłożyć biszkoptami lub ciastem i odrobinę polać galaretką - najlepiej łyżką polewać każdy biszkopt czy kawałek ciasta.
Żelatynę wsypać do szklanki, zalać wodą do wysokości 1 cm ponad suchy proszek i odstawić do namoczenia. Namoczoną żelatynę wstawić do kubka z gorącą wodą i poczekać do rozpuszczenia się żelatyny - można ją pomieszać.
Do wysokiej miski wlać mocno schłodzoną śmietanę i ubić ją na sztywno. Na koniec ubijania dodać cukier puder i jeszcze ubić. Dodać serki i dalej miksować mikserem. Ja użyłam dwóch serków waniliowych i dwóch serków truskawkowych i uzyskałam masę truskawkową.
Można samemu nadać smak truskawkowy - kilka truskawek rozmrozić wcześniej, wrzucić je razem z powstałym sokiem do serków i zmiksować do momentu aż truskawki rozpadną się a masa nabierze koloru truskawkowego.
Do rozpuszczonej żelatyny dodać dwie łyżki masy serowej i szybko wymieszać. Żelatynę dolać do pozostałej masy serowej i szybko miksować, żeby nie powstały grudki.
Gotową masę przełożyć na biszkopty, na wierzch można powciskać zamrożone truskawki i wstawić do lodówki do stężenia. Polać galaretką i poczekać do całkowitego stężenia.
Zamrożone truskawki można też ułożyć na wierzchu masy i polać tężejącą galaretką. Dzięki temu galaretka szybciej stężeje a truskawki zachowają swój kształt.
Smacznego:-)
Komentarze
Prześlij komentarz
Komentuj, opiniuj, proponuj... z chęcią dowiem się co myślisz o moich kuchennych poczynaniach.