Sernik na zimno z serków homogenizowanych z mrożonymi truskawkami

sernik z serków homogenizowanych













Tradycyjny i sprawdzony przepis na fajny deser. Dzieciaki go uwielbiają a i dorośli nie pogardzą. 
Wykorzystuję do niego truskawki mrożone, które powodują, że masa serniczkowa szybko się ścina. 
Spód można zrobić z biszkoptów, z ciastek lub można ułożyć kawałki jakiegoś ciasta. 
Ja właśnie wykorzystałam resztki ciasta bezglutenowego, które jakoś nie poszło.

Składniki - na średnią tortownicę

4 serki homogenizowane - po 150 g
5 czubatych łyżeczek żelatyny
300 ml śmietany 30%
4 czubate łyżki cukru pudru
truskawki mrożone - ok 500 g
2 galaretki truskawkowe

Galaretki rozpuścić w normalnej ilości wody i odstawić do wystudzenia.
Dno tortownicy wyłożyć biszkoptami lub ciastem i odrobinę polać galaretką - najlepiej łyżką polewać każdy biszkopt czy kawałek ciasta.
Żelatynę wsypać do szklanki, zalać wodą do wysokości 1 cm ponad suchy proszek i odstawić do namoczenia. Namoczoną żelatynę wstawić do kubka z gorącą wodą i poczekać do rozpuszczenia się żelatyny - można ją pomieszać.

Do wysokiej miski wlać mocno schłodzoną śmietanę i ubić ją na sztywno. Na koniec ubijania dodać cukier puder i jeszcze ubić. Dodać serki i dalej miksować mikserem. Ja użyłam dwóch serków waniliowych i dwóch serków truskawkowych i uzyskałam masę truskawkową. 


sernik na zimno z serków homogenizowanych

Można samemu nadać smak truskawkowy - kilka truskawek rozmrozić wcześniej, wrzucić je razem z powstałym sokiem do serków i zmiksować do momentu aż truskawki rozpadną się a masa nabierze koloru truskawkowego.
Do rozpuszczonej żelatyny dodać dwie łyżki masy serowej i szybko wymieszać. Żelatynę dolać do pozostałej masy serowej i szybko miksować, żeby nie powstały grudki. 
Gotową masę przełożyć na biszkopty, na wierzch można powciskać zamrożone truskawki i wstawić do lodówki do stężenia. Polać galaretką i poczekać do całkowitego stężenia.


sernik na zimno z serków homogenizowanych

Zamrożone truskawki można też ułożyć na wierzchu masy i polać tężejącą galaretką. Dzięki temu galaretka szybciej stężeje a truskawki zachowają swój kształt.

Smacznego:-)

Komentarze