Zdarzyło mi się ostatnio znaczące nagromadzenie różnych gatunków ptasiego mleczka. Ogólnie bardzo je lubimy ale kiedy w szafie leży pięć paczek a obok góra innych, kuszących słodkości no to mus coś z tym zrobić. Akurat potrzebowałam polewy do babeczek i wyszła bardzo fajna glazura, którą wykorzystałam również na pierniczki.
1 opakowanie dowolnego ptasiego mleczka
łyżka masła
100-150 ml mleka
1-2 łyżki kakao
Do garnka wlać 100 ml mleka i dodać masło - podgrzać. Dodać ptasie mleczko i poczekać aż się rozpuści jego wierzchnia warstwa.
Środek nie rozpuści się więc całość trzeba potraktować blenderem.
Do całości dodać kakao - jeśli użyliście ptasiego mleczka w białej czekoladzie lub, tak jak ja, wolicie mocniej czekoladowy smak.
Ja użyłam mleczka kakaowego w białej czekoladzie i dodałam dwie łyżki kakao.
Jeśli polewa będzie nazbyt gęsta należy dodać jeszcze odrobinę mleka - do pożądanej gęstości.
Ja wolę bardziej rzadką polewę, która na cieście tworzy cieńszą warstwę.
Polewa szybko gęstnieje ale nie zastyga na twardo. Uzyskana polewa jest raczej sprężysta i lekko klejąca.
Smacznego:-)
Składniki: polewa na ok 30 babeczek
1 opakowanie dowolnego ptasiego mleczka
łyżka masła
100-150 ml mleka
1-2 łyżki kakao
Do garnka wlać 100 ml mleka i dodać masło - podgrzać. Dodać ptasie mleczko i poczekać aż się rozpuści jego wierzchnia warstwa.
Środek nie rozpuści się więc całość trzeba potraktować blenderem.
Do całości dodać kakao - jeśli użyliście ptasiego mleczka w białej czekoladzie lub, tak jak ja, wolicie mocniej czekoladowy smak.
Ja użyłam mleczka kakaowego w białej czekoladzie i dodałam dwie łyżki kakao.
Jeśli polewa będzie nazbyt gęsta należy dodać jeszcze odrobinę mleka - do pożądanej gęstości.
Ja wolę bardziej rzadką polewę, która na cieście tworzy cieńszą warstwę.
Polewa szybko gęstnieje ale nie zastyga na twardo. Uzyskana polewa jest raczej sprężysta i lekko klejąca.
Smacznego:-)
Jak dla mnie świetny wpis. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńZaskakujący przepis, na pewno spróbuję! Jak do tej pory moją ulubioną polewą jest ta z przepisu https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/polewa-czekoladowa-przepis/ Pięknie się błyszczy, bardzo dobrze rozprowadza po cieście. Polecam!
OdpowiedzUsuńBardzo fajny wpis. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń