sobota, 21 stycznia 2017

Kluski z kaszy jaglanej i mąki kukurydzianej - bezglutenowe

kluski z kaszy jaglanej i mąki kukurydzianej

Prosty przepis na kluski, które mogą być podawane jako dodatek do gulaszu czy sosu grzybowego lub na słodko - np. z twarożkiem. 
Wykonanie zajmuje mniej więcej tyle samo czasu co wykonanie kopytek czy klusków śląskich. 
Kluseczki  świetne na okres przeziębień i gryp - dzięki wspaniałym właściwościom kaszy jaglanej.




Składniki:

1 szkl suchej kaszy jaglanej
150 ml mąki kukurydzianej
75 ml skrobi ziemniaczanej
1 kopiasta łyżka mielonego lnu
2 jajka
sól
woda

Kaszę jaglaną ugotować na sypko. Do garnka wlać dwie szklanki i 1/3 szkl wody, dodać odrobinę soli i zagotować. Wsypać kaszę jaglaną, zmniejszyć ogień i gotować do momentu aż większość wody się wchłonie a na powierzchni pojawią się małe kratery. Wyłączyć gaz, garnek przykryć i zostawić do napęcznienia i wystygnięcia.
Zimną kaszę zmielić blenderem, dodając 5 łyżek wody. 
Do kaszy dodać mąki, len, 1/2 łyżeczki soli i dwa jajka. Całość zagnieść. Jeśli ciasto będzie za rzadkie to można dodać jeszcze odrobinę maki kukurydzianej.


kluski z kaszy jaglanej i mąki kukurydzianej

Formować kluseczki - można robić jak kopytka lub jak śląskie. Ja zrobiłam jak śląskie tylko bez dziurek.
kluski z kaszy jaglanej i mąki kukurydzianej

Wrzucać na wrzątek i gotować - od wypłynięcia 1-2 minuty w zależności od wielkości.

Smacznego:-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Komentuj, opiniuj, proponuj... z chęcią dowiem się co myślisz o moich kuchennych poczynaniach.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...