Ale doskonale sprawdzi się również na imprezę.
Użyłam ryżu basmati bo bardzo lubię jego smak i strukturę ale można użyć innych gatunków.
Wyszła bardzo dobra, lekko chrupiąca, lekko słodka, lekko kwaśna i sycąca sałatka.
Składniki:
jedna szklanka ryży basmati1 puszka kukurydzy
ok 300 gram wędzonej lub gotowanej piersi z indyka - ja kupiłam dwa grube plastry piersi wędzonej
2 duże ogórki konserwowe
sól, pieprz
2 łyżki majonezu
ewentualnie 1 płaska łyżeczka ostrej musztardy
Ryż basmati ugotować zgodnie z przepisem - czyli tak jak makaron.
Odcedzić i wystudzić. Przełożyć do miski.
Dodać odsączoną kukurydzę i indyka pokrojonego w kostkę - ok 1/2 cm.
Ogórki odsączyć z zalewy i pokroić w drobną kostkę. Dodać do ryżu. Lekko oprószyć pieprzem i dodać majonez. Wymieszać. Ewentualnie doprawić solą.
Można dodać płaską łyżeczkę ostrej musztardy, jeśli chcielibyśmy uzyskać ostrzejszy smak.
Smacznego:-)
pyszna sałatka :)
OdpowiedzUsuń