Sałatka z piersią z indyka, kukurydzą i ryżem basmati

sałatka z indyka i ryżu












Efekt poszukiwań nowego smaku na drugie śniadanie w pracy. 

Ale doskonale sprawdzi się również na imprezę.
Użyłam ryżu basmati bo bardzo lubię jego smak i strukturę ale można użyć innych gatunków.
Wyszła bardzo dobra, lekko chrupiąca, lekko słodka, lekko kwaśna i sycąca sałatka. 

Składniki:

jedna szklanka ryży basmati
1 puszka kukurydzy
ok 300 gram wędzonej lub gotowanej piersi z indyka - ja kupiłam dwa grube plastry piersi wędzonej
2 duże ogórki konserwowe
sól, pieprz
2 łyżki majonezu 
ewentualnie 1 płaska łyżeczka ostrej musztardy

Ryż basmati ugotować zgodnie z przepisem - czyli tak jak makaron. 
Odcedzić i wystudzić. Przełożyć do miski. 
Dodać odsączoną kukurydzę i indyka pokrojonego w kostkę - ok 1/2 cm. 
Ogórki odsączyć z zalewy i pokroić w drobną kostkę. Dodać do ryżu. Lekko oprószyć pieprzem i dodać majonez. Wymieszać. Ewentualnie doprawić solą. 
Można dodać płaską łyżeczkę ostrej musztardy, jeśli chcielibyśmy uzyskać ostrzejszy smak.


sałatka z indyka i ryżu


Smacznego:-)

Komentarze

Prześlij komentarz

Komentuj, opiniuj, proponuj... z chęcią dowiem się co myślisz o moich kuchennych poczynaniach.