Karkówka w plastrach pieczona z warzywami

karkówka w plastrach pieczona











Nie należę raczej do grona wielbicieli karkówki, szczególnie tej z grilla. Ale przyrządzona w ten sposób jest mięciutka i krucha. 
Warzywa natomiast nadają jej odpowiedniego aromatu. Sprawdziła się na niedzielny obiad.

Składniki:

4 plastry karkówki - 1-1,5 cm grubości
2 łyżki smalcu
dwie średnie cebule
kawałek małej cukinii
dwie gałązki selera naciowego
3-4 średnie ziemniaki
3-4 ząbki czosnku
ewentualnie inne warzywa miękkie - ale cebula i ziemniaki powinny być obowiązkowo

Na marynatę: sól, pieprz, mielona słodka papryka, mielona ostra papryka, trochę suszonego tymianku

Karkówkę osuszyć i zamarynować w przyprawach. Odstawić na minimum 30 minut.
Następnie szybko obsmażyć na smalcu, na patelni. Mięso ma się lekko zrumienić.
Na blachę wyłożyć obsmażoną karkówkę i przełożyć cebulką  pokrojoną na grube plastry oraz czosnkiem.
Na wierzchu posypać selerem pokrojonym na kawałeczki.
Cukinię pokroić w plastry. Ziemniaki obrać i pokroić na ósemki lub na jeszcze mniejsze kawałki. 
Cukinią i ziemniakami obłożyć mięso po bokach.


karkówka pieczona w plastrach

Całość przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Zapiekać 1 godzinę.  Po tym czasie zdjąć folię i zapiekać jeszcze 10-15 minut do zrumienienia. Można zapiekać trochę dłużej, wtedy karkówka będzie bardziej krucha.
Dobrze jest podawać karkówkę polaną jakimś sosem - u mnie był to sos żurawinowy.
No i jakaś surówka uzupełni całość.

Smacznego:-)

Komentarze

Prześlij komentarz

Komentuj, opiniuj, proponuj... z chęcią dowiem się co myślisz o moich kuchennych poczynaniach.