Szyszki z preparowanego prosa (czyli kaszy jaglanej) z przepyszną masą z kakao i mleka w proszku.
Malutkie, dwuletnie rączki nie mogły się powstrzymać i wyjadały prosto z garnka:-)
Robi się je szybko i można jeść od razu, chociaż powinny poleżeć trochę w lodówce, żeby się porządnie skleiły.
1/2 kostki margaryny
1/2 szkl cukru
opakowanie cukru waniliowego
3 łyżki wody lub mleka
2-3 łyżki kakao
1 szkl mleka w proszku
Margarynę, cukier, cukier waniliowy, mleko lub wodę oraz kakao rozpuścić w dużym garnku i doprowadzić do połączenia. Lekko przestudzić, dodać mleko w proszku i dokładnie wymieszać - można roztrzepać lekko trzepaczką, żeby nie było grudek. Odstawić do dalszego stygnięcia.
Gdy przestygnie na tyle, że można zanurzyć palec i nie parzy można dosypać proso.
Dokładnie wymieszać. Trzeba użyć sporego garnka, żeby całość się zmieściła.
Formować kulki albo szyszki, rozłożyć na desce i wstawić do lodówki na minimum godzinę. Potem można przełożyć na stosik.
Formowanie można wykonać na dwa sposoby:
1. dłońmi zwilżanymi w wodzie
2. dwoma łyżkami - formujemy jak kluski
Szyszki z drobnego prosa doskonale sklejają się łyżkami. Natomiast szyszki z ryżu lepiej kleić rękami i lekko ściskać.
Przechowywać w lodówce.
Smacznego:-)
Malutkie, dwuletnie rączki nie mogły się powstrzymać i wyjadały prosto z garnka:-)
Robi się je szybko i można jeść od razu, chociaż powinny poleżeć trochę w lodówce, żeby się porządnie skleiły.
Składniki:
100 g prosa preparowanego lub ryżu preparowanego1/2 kostki margaryny
1/2 szkl cukru
opakowanie cukru waniliowego
3 łyżki wody lub mleka
2-3 łyżki kakao
1 szkl mleka w proszku
Margarynę, cukier, cukier waniliowy, mleko lub wodę oraz kakao rozpuścić w dużym garnku i doprowadzić do połączenia. Lekko przestudzić, dodać mleko w proszku i dokładnie wymieszać - można roztrzepać lekko trzepaczką, żeby nie było grudek. Odstawić do dalszego stygnięcia.
Gdy przestygnie na tyle, że można zanurzyć palec i nie parzy można dosypać proso.
Dokładnie wymieszać. Trzeba użyć sporego garnka, żeby całość się zmieściła.
Formować kulki albo szyszki, rozłożyć na desce i wstawić do lodówki na minimum godzinę. Potem można przełożyć na stosik.
Formowanie można wykonać na dwa sposoby:
1. dłońmi zwilżanymi w wodzie
2. dwoma łyżkami - formujemy jak kluski
Szyszki z drobnego prosa doskonale sklejają się łyżkami. Natomiast szyszki z ryżu lepiej kleić rękami i lekko ściskać.
Przechowywać w lodówce.
Smacznego:-)
Komentarze
Prześlij komentarz
Komentuj, opiniuj, proponuj... z chęcią dowiem się co myślisz o moich kuchennych poczynaniach.