wtorek, 13 grudnia 2016

Jaglane szyszki z masą z mleka w proszku

szyszki z mleka w proszku

Szyszki z preparowanego prosa (czyli kaszy jaglanej) z przepyszną masą z kakao i mleka w proszku. 
Malutkie, dwuletnie rączki nie mogły się powstrzymać i wyjadały prosto z garnka:-) 
Robi się je szybko i można jeść od razu, chociaż powinny poleżeć trochę w lodówce, żeby się porządnie skleiły.


Składniki:

100 g prosa preparowanego lub ryżu preparowanego
1/2 kostki margaryny
1/2 szkl cukru
opakowanie cukru waniliowego
3 łyżki wody lub mleka
2-3 łyżki kakao
1 szkl mleka w proszku 

Margarynę, cukier, cukier waniliowy, mleko lub wodę oraz kakao rozpuścić w dużym garnku i doprowadzić do połączenia. Lekko przestudzić, dodać mleko w proszku i dokładnie wymieszać - można roztrzepać lekko trzepaczką, żeby nie było grudek. Odstawić do dalszego stygnięcia.


szyszki z mleka w proszku

Gdy przestygnie na tyle, że można zanurzyć palec i nie parzy można dosypać proso.
Dokładnie wymieszać. Trzeba użyć sporego garnka, żeby całość się zmieściła.
Formować kulki albo szyszki, rozłożyć na desce i wstawić do lodówki na minimum godzinę. Potem można przełożyć na stosik.
Formowanie można wykonać na dwa sposoby:
1. dłońmi zwilżanymi w wodzie
2. dwoma łyżkami - formujemy jak kluski
Szyszki z drobnego prosa doskonale sklejają się łyżkami. Natomiast szyszki z ryżu lepiej kleić rękami i lekko ściskać. 
Przechowywać w lodówce.


szyszki z masą z mleka w proszku

Smacznego:-)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Komentuj, opiniuj, proponuj... z chęcią dowiem się co myślisz o moich kuchennych poczynaniach.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...