Danie powstało na zasadzie wymiecenia zalegających w lodówce resztek.
Leżała sobie biała kiełbasa i pieczarki, więc postanowiłam je połączyć.
Wyszło szybkie i smaczne danie - w sam raz na ekspresowy obiad po pracy.
10 średniej wielkości pieczarek
1 średnia cebula lub biała część z pora
3 łyżki oleju lub 1 duża łyżka smalcu
ok. 100 ml kwaśnej śmietany
pieprz, ewentualnie sól
mile widziana natka pietruszki do posypania
Na patelni rozgrzać tłuszcz, wrzucić cebulę posiekaną w piórka lub pora pokrojonego na plasterki.
Zeszklić. Dodać kiełbasę pokrojoną w półplasterki. Całość zrumienić. Można dodać odrobinę tymianku.
Dodać pieczarki pokrojone w grube plasterki i podsmażyć do zrumienienia.
Dodać śmietanę wymieszaną z 50 ml wody lub mleka, zagotować.
Doprawić pieprzem i ewentualnie solą. Z solą należy uważać, bo kiełbasa daje słoność. Ja właściwie w ogóle nie dosalałam.
Podawać z ziemniakami, kaszą lub pieczywem oraz dodatkiem jakiejś kwaśnej surówki lub ogórków kiszonych. Gulasz dobrze jest posypać posiekaną natką pietruszki.
Smacznego:-)
Leżała sobie biała kiełbasa i pieczarki, więc postanowiłam je połączyć.
Wyszło szybkie i smaczne danie - w sam raz na ekspresowy obiad po pracy.
Składniki:
3 białe kiełbaski10 średniej wielkości pieczarek
1 średnia cebula lub biała część z pora
3 łyżki oleju lub 1 duża łyżka smalcu
ok. 100 ml kwaśnej śmietany
pieprz, ewentualnie sól
mile widziana natka pietruszki do posypania
Na patelni rozgrzać tłuszcz, wrzucić cebulę posiekaną w piórka lub pora pokrojonego na plasterki.
Zeszklić. Dodać kiełbasę pokrojoną w półplasterki. Całość zrumienić. Można dodać odrobinę tymianku.
Dodać pieczarki pokrojone w grube plasterki i podsmażyć do zrumienienia.
Dodać śmietanę wymieszaną z 50 ml wody lub mleka, zagotować.
Doprawić pieprzem i ewentualnie solą. Z solą należy uważać, bo kiełbasa daje słoność. Ja właściwie w ogóle nie dosalałam.
Podawać z ziemniakami, kaszą lub pieczywem oraz dodatkiem jakiejś kwaśnej surówki lub ogórków kiszonych. Gulasz dobrze jest posypać posiekaną natką pietruszki.
Smacznego:-)
Komentarze
Prześlij komentarz
Komentuj, opiniuj, proponuj... z chęcią dowiem się co myślisz o moich kuchennych poczynaniach.