Ćwikła domowa

ćwikła domowa













Tradycyjny świąteczny dodatek do dań. Doskonały zarówno na Boże Narodzenie jak i na Wielkanoc. 
Jeśli kupicie gotowane buraki - wykonanie ćwikły zajmie 10 minut. 
Dobrze jest zrobić ją na dzień czy dwa przed podaniem, żeby smaki się przegryzły.

Składniki:

1/2 kg czerwonych buraków gotowanych (dwa duże buraki)
1-2 kopiaste łyżki dobrego chrzanu tartego
1-2 łyżki cukru
2  łyżki octu 6% lub trochę mniej octu 10%
1/2 łyżeczki soli

Buraki oczyścić z obierek i zetrzeć na najmniej lubianej tarce - tej, która zrobi papkę.
Przy dwóch burakach nawet nie trzeba zakładać rękawiczek - szybkie starcie nie zafarbuje rąk.
Dodać ocet, cukier, sól, chrzan i wymieszać całość do osiągnięcia jednolitego koloru. 


ćwikła domowa

W zależności od tego jaki smak chcemy uzyskać dodajemy jedną lub dwie łyżki chrzanu. Lepiej najpierw dodać jedną łyżkę, spróbować i ewentualnie dodać więcej. Przy jednej łyżce otrzymamy smak raczej delikatny ale później, w połączeniu z mięsem, może być za bardzo delikatny.
Tak samo stopniowo należny dodawać cukier i sól. W myśl zasady, że lepiej patyczek pocienkować niż go później pogrubaciś. 
Gotową ćwikłę przełożyć do słoika, zakręcić i wstawić do lodówki na 1-2 dni, żeby smaki się przegryzły.
Z podanej porcji wyjdzie słoiczek 1/2 litra i jedna łyżka - do zjedzenia zaraz.

Smacznego:-)

Komentarze