Mój ulubiony rodzaj dania - jednogarnkowe... Chociaż tutaj bardziej jednoblaszane, bo z piekarnika. Narobić się przy nim nie można. Nawet rąk specjalnie nie trzeba brudzić.
Fajny sposób na podanie białej kiełbasy. No i trochę inny obiad... niż schabowy:-)
ziemniaki
marchewka
pietruszka
1 średnia cebula
kilka ząbków czosnku
olej
słodka papryka mielona
sól, pieprz
tymianek suszony lub świeży
Ziemniaki, najlepiej małe lub średnie obrać i pokroić na połówki lub ósemki.
Marchewkę obrać i pokroić na pół oraz na cztery wzdłuż. Pietruszkę podobnie. Cebulę obrać i pokroić na ćwiartki. Czosnek obrać.
Kiełbasę ponacinać z obu stron.
Wszystkie składniki wrzucić do worka foliowego (wersja bez brudzenia rąk) lub do dużej miski.
Dodać przyprawy i olej oraz porządnie wymieszać.
Wyłożyć na blachę - na spód warzywa a na wierzch kiełbasę - tak jak na zdjęciu.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na 45 minut.
Po 30 minutach kiełbasę obrócić na drugą stronę, aby była równo przypieczona.
Podawać z surówką.
Smacznego:-)
Fajny sposób na podanie białej kiełbasy. No i trochę inny obiad... niż schabowy:-)
Składniki:
biała kiełbasa - ile trzebaziemniaki
marchewka
pietruszka
1 średnia cebula
kilka ząbków czosnku
olej
słodka papryka mielona
sól, pieprz
tymianek suszony lub świeży
Ziemniaki, najlepiej małe lub średnie obrać i pokroić na połówki lub ósemki.
Marchewkę obrać i pokroić na pół oraz na cztery wzdłuż. Pietruszkę podobnie. Cebulę obrać i pokroić na ćwiartki. Czosnek obrać.
Kiełbasę ponacinać z obu stron.
Wszystkie składniki wrzucić do worka foliowego (wersja bez brudzenia rąk) lub do dużej miski.
Dodać przyprawy i olej oraz porządnie wymieszać.
Wyłożyć na blachę - na spód warzywa a na wierzch kiełbasę - tak jak na zdjęciu.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na 45 minut.
Po 30 minutach kiełbasę obrócić na drugą stronę, aby była równo przypieczona.
Podawać z surówką.
Smacznego:-)
Komentarze
Prześlij komentarz
Komentuj, opiniuj, proponuj... z chęcią dowiem się co myślisz o moich kuchennych poczynaniach.