Idealny, bezglutenowy wypiek na Boże Narodzenie. I nie tylko...
W zależności od preferencji można zrobić go z mniejszą ilością ciasta a większą ilością maku.
Kruche ciasto bezglutenowe jest proste i wymaga tylko mąki kukurydzianej i skrobi ziemniaczanej. Ciasto jest delikatne, lekkie i pulchne.
Składniki:
300 ml mąki kukurydzianej
100 ml skrobi ziemniaczanej
100 ml cukru
1/2 kostki margaryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki cukru waniliowego
2 całe jajka
ewentualnie kilka łyżek kwaśnej śmietany
Puszka dobrego maku z bakaliami plus ewentualnie dwie garście rodzynek i 1 czubata łyżka skrobi ziemniaczanej
Lukier: 6 łyżeczek cukru pudru, 2 łyżeczki soku z cytryny
Mąki, cukier waniliowy, cukier i proszek do pieczenia wymieszać. Dodać margarynę i zagnieść jak na kruszonkę. Następnie dodać jajka i zagnieść ciasto. Jeśli będzie nazbyt gęste dodać kilka łyżek śmietany. Wstawić do lodówki na minimum 1 godzinę.
Blachę do pieczenia średniej wielkości wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto wygnieść na blasze.
Mak przełożyć do miski, dodać rodzynki i mąkę ziemniaczaną. Dokładnie wymieszać. Dzięki dodatkowi mąki ziemniaczanej mak po upieczeniu będzie ściślejszy.
Wyłożyć na ciasto i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na 45 minut. Po upieczeniu wystudzić.
Zrobić lukier i polać nim zimny makowiec. Jeśli lukier wyjdzie za gęsty można dolać odrobinę wody. Powinien mieć taką konsystencję, która pozwoli na swobodne polewanie.
Smacznego:-)
Komentarze
Prześlij komentarz
Komentuj, opiniuj, proponuj... z chęcią dowiem się co myślisz o moich kuchennych poczynaniach.