czwartek, 17 listopada 2016

Zupa szczawiowa z jajkiem

zupa szczawiowa z jajkiem


Zupa szczawiowa to wspomnienie babcinych obiadów. 
Jest bardzo tania w wykonaniu - szczaw w słoiczku można kupić w każdym sklepie za grosze. 
Ja akurat miałam szczaw własnoręcznie zakonserwowany więc mogłam się posiłkować własnym produktem.







Składniki na ok 3 litry zupy:

1/2 małego słoiczka szczawiu - ok 2 czubate łyżki
1 litr bulionu i 1 litr wody lub 2 litry wody
1 marchewka
1 duży ziemniak
100 ml słodkiej śmietanki
1 łyżka mąki - u mnie mąka bezglutenowa
1/2 małej cebulki
2 łyżki smalcu
jajka na twardo

Do garnka wlać rosół i wodę (nie więcej niż 2 litry). Dodać ziemniaka obranego i pokrojonego w niewielką kostkę i marchewkę startą na jarzynówce.
Zagotować i gotować do momentu, aż ziemniaki będą miękkie.
Następnie dodać szczaw i podgotować chwilę.


zupa szczawiowa z jajkiem

W międzyczasie na patelni rozgrzać łyżkę smalcu i zrumienić cebulkę pokrojoną w kostkę.
Cebulkę dodać do zupy, zbierając jak najmniejszą część tłuszczu z patelni.
Na patelnię dołożyć łyżkę smalcu, rozpuścić i zrobić zasmażkę z łyżki mąki.
Zrumienić mąkę, na koniec dolać jedną lub dwie łyżki wazowe zupy i dokładnie wymieszać. W ten sposób w zupie nie zrobią się kluchy z mąki. Całość zlać do zupy i podgotować chwilę. 
Doprawić solą i pieprzem.
Na koniec dodać śmietanę i doprowadzić do wrzenia.
Podawać z jajkiem na twardo i chlebem.

Smacznego:-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Komentuj, opiniuj, proponuj... z chęcią dowiem się co myślisz o moich kuchennych poczynaniach.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...