Całą rodzinką uwielbiamy zupy. Zresztą, podobno potwierdzono naukowo, że zupa to doskonały posiłek - pożywny, bogaty w składniki no i smaczny:-)
Zupka pieczarkowa jest bardzo prosta w wykonaniu i uwielbiam ją za jej pieczarkowy smak. Można ją zrobić w wersji bezmięsnej lub mięsnej, gotując na rosole z mięsem.
2 średnie ziemniaki
1 średnia marchewka
2 litry wody lub bulionu mięsnego z mięsem
100 ml śmietany 30%
1 mała cebulka
4 łyżki tłuszczu: smalcu lub oleju
1 łyżka mąki - u mnie bezglutenowa
sól, pieprz biały
Do garnka wlać wodę lub bulion, dodać ziemniaki obrane i pokrojone w kostkę oraz marchewkę startą na tarce jarzynówce. Zagotować i gotować do miękkości ziemniaków.
W międzyczasie pieczarki oczyścić z ziemi (nie płukać! bo wciągną wodę) i pokroić na równe, raczej grube plasterki - 3-4 mm grubości.
Na patelni rozgrzać 2 łyżki tłuszczu. Jak będzie mocno rozgrzany wrzucić pokrojone pieczarki i smażyć na dużym ogniu do zrumienienia pieczarek. Pieczarki szybko zrumienią się i nie puszczą wody jeśli będą smażone bez przykrycia i w wysokiej temperaturze.
Zrumienione pieczarki dodać do zupy i gotować ok 5 minut.
Na patelni rozgrzać 1 łyżkę tłuszczu i wrzucić cebulkę pokrojoną w drobną kostkę. Zrumienić i dodać do zupy, zabierając jak najmniej tłuszczu.
Do pozostałego na patelni tłuszczu dodać łyżkę tłuszczu, rozgrzać i dodać mąkę. Zrobić zasmażkę - do zupy pieczarkowej wystarczy, że mąka tylko się podsmaży i nie zmieni koloru. Następnie do podsmażonej mąki dolać 2-3 łyżki zupy, wymieszać i całość zlać do zupy. Wymieszać. W ten sposób zasmażka idealnie rozprowadzi się w zupie i nie stworzy kluchów.
Doprawić solą i pieprzem.
Całość pogotować ok 5 minut. Dolać śmietanę do garnka, doprowadzić do wrzenia i gotowe.
Podawać z chlebkiem.
Smacznego:-)
Zupka pieczarkowa jest bardzo prosta w wykonaniu i uwielbiam ją za jej pieczarkowy smak. Można ją zrobić w wersji bezmięsnej lub mięsnej, gotując na rosole z mięsem.
Składniki - na ok 3 litry zupy
ok 400 g świeżych pieczarek2 średnie ziemniaki
1 średnia marchewka
2 litry wody lub bulionu mięsnego z mięsem
100 ml śmietany 30%
1 mała cebulka
4 łyżki tłuszczu: smalcu lub oleju
1 łyżka mąki - u mnie bezglutenowa
sól, pieprz biały
Do garnka wlać wodę lub bulion, dodać ziemniaki obrane i pokrojone w kostkę oraz marchewkę startą na tarce jarzynówce. Zagotować i gotować do miękkości ziemniaków.
W międzyczasie pieczarki oczyścić z ziemi (nie płukać! bo wciągną wodę) i pokroić na równe, raczej grube plasterki - 3-4 mm grubości.
Na patelni rozgrzać 2 łyżki tłuszczu. Jak będzie mocno rozgrzany wrzucić pokrojone pieczarki i smażyć na dużym ogniu do zrumienienia pieczarek. Pieczarki szybko zrumienią się i nie puszczą wody jeśli będą smażone bez przykrycia i w wysokiej temperaturze.
Zrumienione pieczarki dodać do zupy i gotować ok 5 minut.
Na patelni rozgrzać 1 łyżkę tłuszczu i wrzucić cebulkę pokrojoną w drobną kostkę. Zrumienić i dodać do zupy, zabierając jak najmniej tłuszczu.
Do pozostałego na patelni tłuszczu dodać łyżkę tłuszczu, rozgrzać i dodać mąkę. Zrobić zasmażkę - do zupy pieczarkowej wystarczy, że mąka tylko się podsmaży i nie zmieni koloru. Następnie do podsmażonej mąki dolać 2-3 łyżki zupy, wymieszać i całość zlać do zupy. Wymieszać. W ten sposób zasmażka idealnie rozprowadzi się w zupie i nie stworzy kluchów.
Doprawić solą i pieprzem.
Całość pogotować ok 5 minut. Dolać śmietanę do garnka, doprowadzić do wrzenia i gotowe.
Podawać z chlebkiem.
Smacznego:-)
Komentarze
Prześlij komentarz
Komentuj, opiniuj, proponuj... z chęcią dowiem się co myślisz o moich kuchennych poczynaniach.