Szybkie buraczki do obiadu

szybkie buraczki do obiadu













Takie buraczki to bardzo szybki sposób na warzywny dodatek do obiadu. Idealny szczególnie do mięsa z sosem, o słodko-kwaśnym smaku. 

Składniki na 2 osoby:

2 średniej wielkości czerwone buraki
sól, cukier, ocet jabłkowy, olej/ oliwa

Buraki kupuję ugotowane - można je dostać w większości marketów a na pewno można je  na targu. Idealne rozwiązanie na zabiegane dni. Kupione w markecie są zafoliowane więc spokojnie mogą poleżeć w lodówce kilka tygodni.

Buraczki należy obrać i pokroić w równą kostkę.
Przełożyć do miski. Dodać odrobinę soli, cukru, skropić octem oraz oliwą i wymieszać.
Następnie odstawić na 10-15 minut do przegryzienia się smaków i ewentualnie jeszcze doprawić, do uzyskania lekko słodkiego i lekko kwaśnego smaku.

Smacznego:-)

Komentarze

  1. Idealne! https://jaglusia.wordpress.com/2016/11/27/dorsz-w-migdalach-z-sosem-winnym/

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Komentuj, opiniuj, proponuj... z chęcią dowiem się co myślisz o moich kuchennych poczynaniach.