Surówka z pora jest idealna jako dodatek do wszelkich gulaszy z kaszą. Ma świeży, orzeźwiający smak, jest lekko ostra, no i jej wykonanie zajmuje chwilę.
Ja uwielbiam dodawać sporą ilość jabłek, wtedy słodycz jabłka złagodzi ostrość pora .
Standardowo chyba większość ludzi dodaje majonez - ja wolę pomieszać majonez z jogurtem. Otrzymuję wtedy trochę lżejszą wersję surówki i mniej tłustą.
1 duże, słodkie jabłko - użyłam championa
1 płaska łyżka majonezu
2 czubate łyżki gęstego jogurtu
sól, szczypta cukru
Pora oczyścić, opłukać i osuszyć. Przekroić wzdłuż na pół i pokroić na półplasterki o grubości do 2 milimetrów. Przełożyć do miski.
Jabłko umyć, obrać i zetrzeć na tarce, na grubych oczkach. Dodać do pokrojonego pora i wymieszać.
Dodać majonez i jogurt i dokładnie całość wymieszać.
Ponieważ majonez dodaje słoności więc przed dalszym doprawianiem należy skosztować.
Następnie doprawić solą i dodać ewentualnie szczyptę cukru, który podbije smak.
Smacznego:-)
Ja uwielbiam dodawać sporą ilość jabłek, wtedy słodycz jabłka złagodzi ostrość pora .
Standardowo chyba większość ludzi dodaje majonez - ja wolę pomieszać majonez z jogurtem. Otrzymuję wtedy trochę lżejszą wersję surówki i mniej tłustą.
Składniki - na 2 osoby
1/2 dużego pora - użyłam białej części1 duże, słodkie jabłko - użyłam championa
1 płaska łyżka majonezu
2 czubate łyżki gęstego jogurtu
sól, szczypta cukru
Pora oczyścić, opłukać i osuszyć. Przekroić wzdłuż na pół i pokroić na półplasterki o grubości do 2 milimetrów. Przełożyć do miski.
Jabłko umyć, obrać i zetrzeć na tarce, na grubych oczkach. Dodać do pokrojonego pora i wymieszać.
Dodać majonez i jogurt i dokładnie całość wymieszać.
Ponieważ majonez dodaje słoności więc przed dalszym doprawianiem należy skosztować.
Następnie doprawić solą i dodać ewentualnie szczyptę cukru, który podbije smak.
Smacznego:-)
Dodaj jeszcze trochę startego selera, polecam:)
OdpowiedzUsuńRaczej nie przepadam za selerem ale spróbuję:-) Dzięki:-)
UsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuń