Prosta surówka z pora z jogurtem

surówka z pora z jogurtem
















Surówka z pora jest idealna jako dodatek do wszelkich gulaszy z kaszą. Ma świeży, orzeźwiający smak, jest lekko ostra, no i jej wykonanie zajmuje chwilę.
Ja uwielbiam dodawać sporą ilość jabłek, wtedy słodycz jabłka złagodzi ostrość pora . 
Standardowo chyba większość ludzi dodaje majonez - ja wolę pomieszać majonez z jogurtem. Otrzymuję wtedy trochę lżejszą wersję surówki i mniej tłustą.

Składniki - na 2 osoby

1/2 dużego pora - użyłam białej części
1 duże, słodkie jabłko - użyłam championa
1 płaska łyżka majonezu
2 czubate łyżki gęstego jogurtu
sól, szczypta cukru

Pora oczyścić, opłukać i osuszyć. Przekroić wzdłuż na pół i pokroić na półplasterki o grubości do 2 milimetrów. Przełożyć do miski.


surówka z pora z jogurtem

Jabłko umyć, obrać i zetrzeć na tarce, na grubych oczkach. Dodać do pokrojonego pora i wymieszać.
Dodać majonez i jogurt i dokładnie całość wymieszać.
Ponieważ majonez dodaje słoności więc przed dalszym doprawianiem należy skosztować.
Następnie doprawić solą i dodać ewentualnie szczyptę cukru, który podbije smak.

Smacznego:-)

Komentarze

  1. Dodaj jeszcze trochę startego selera, polecam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Raczej nie przepadam za selerem ale spróbuję:-) Dzięki:-)

      Usuń
  2. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Komentuj, opiniuj, proponuj... z chęcią dowiem się co myślisz o moich kuchennych poczynaniach.