Dobry sposób na zagospodarowanie szynki, która poniewiera się po lodówce.
Użyłam szynki z filetów drobiowych.
Wyszła wzbogacona wersja zwykłych placków ziemniaczanych.
U mnie w wersji bezglutenowej ale można je oczywiście zrobić w wersji glutenowej.
ok. 250 g szynki w kawałku lub w plasterkach
1 mała cebulka
1 jajko
2 łyżki mąki - z lekkim czubkiem - u mnie bezglutenowa ale można też użyć zwykłej pszennej
sól, pieprz
ewentualnie 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
tłuszcz do smażenia
Ziemniaki obrać, opłukać, osuszyć i zetrzeć na tarce jarzynówce - o grubych oczkach.
Cebulę obrać i również zetrzeć na jarzynówce.
Dodać szynkę pokrojoną na drobne kawałki - nawet posiekaną.
Dodać jajko, mąkę i przyprawy, wymieszać dokładnie.
Na początku masa będzie bardzo sucha ale niech was nie skusi dodawanie jakiegoś płynu. Po chwili ziemniaki puszczą sok i masa zrobi cię rzadka.
Na patelni rozgrzać tłuszcz. Łyżką nakładać masę - na jeden placuszek mniej więcej czubata łyżka masy. Lekko rozgnieść na patelni i smażyć na złoto z obu stron.
Podawać z sosem czosnkowym/ chrzanowym lub śmietaną.
Smacznego:-)
Użyłam szynki z filetów drobiowych.
Wyszła wzbogacona wersja zwykłych placków ziemniaczanych.
U mnie w wersji bezglutenowej ale można je oczywiście zrobić w wersji glutenowej.
Składniki - na ok. 12 sporych placków:
5 średnich ziemniakówok. 250 g szynki w kawałku lub w plasterkach
1 mała cebulka
1 jajko
2 łyżki mąki - z lekkim czubkiem - u mnie bezglutenowa ale można też użyć zwykłej pszennej
sól, pieprz
ewentualnie 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
tłuszcz do smażenia
Ziemniaki obrać, opłukać, osuszyć i zetrzeć na tarce jarzynówce - o grubych oczkach.
Cebulę obrać i również zetrzeć na jarzynówce.
Dodać szynkę pokrojoną na drobne kawałki - nawet posiekaną.
Dodać jajko, mąkę i przyprawy, wymieszać dokładnie.
Na początku masa będzie bardzo sucha ale niech was nie skusi dodawanie jakiegoś płynu. Po chwili ziemniaki puszczą sok i masa zrobi cię rzadka.
Na patelni rozgrzać tłuszcz. Łyżką nakładać masę - na jeden placuszek mniej więcej czubata łyżka masy. Lekko rozgnieść na patelni i smażyć na złoto z obu stron.
Podawać z sosem czosnkowym/ chrzanowym lub śmietaną.
Smacznego:-)
Komentarze
Prześlij komentarz
Komentuj, opiniuj, proponuj... z chęcią dowiem się co myślisz o moich kuchennych poczynaniach.