Placki ziemniaczane z szynką

placki ziemniaczane z szynką
















Dobry sposób na zagospodarowanie szynki, która poniewiera się po lodówce. 
Użyłam szynki z filetów drobiowych. 
Wyszła wzbogacona wersja zwykłych placków ziemniaczanych. 
U mnie w wersji bezglutenowej ale można je oczywiście zrobić w wersji glutenowej.

Składniki - na ok. 12 sporych placków:

5 średnich ziemniaków
ok. 250 g szynki w kawałku lub w plasterkach
1 mała cebulka
1 jajko
2 łyżki mąki - z lekkim czubkiem - u mnie bezglutenowa ale można też użyć zwykłej pszennej
sól, pieprz
ewentualnie 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
tłuszcz do smażenia

Ziemniaki obrać, opłukać, osuszyć i zetrzeć na tarce jarzynówce - o grubych oczkach.
Cebulę obrać i również zetrzeć na jarzynówce.
Dodać szynkę pokrojoną na drobne kawałki - nawet posiekaną.
Dodać jajko, mąkę i przyprawy, wymieszać dokładnie.


placki ziemniaczane z szynką

Na początku masa będzie bardzo sucha ale niech was nie skusi dodawanie jakiegoś płynu. Po chwili ziemniaki puszczą sok i masa zrobi cię rzadka.
Na patelni rozgrzać tłuszcz. Łyżką nakładać masę - na jeden placuszek mniej więcej czubata łyżka masy. Lekko rozgnieść na patelni i smażyć na złoto z obu stron.


placki ziemniaczane z szynką

Podawać z sosem czosnkowym/ chrzanowym lub śmietaną.

Smacznego:-)

Komentarze