Szybkie i proste ciasteczka bezglutenowe - z mąki kukurydzianej i ziemniaczanej.
Można je upiec bez żadnych dodatków - będą się doskonale przechowywały.
Można je potem wykorzystać do bezglutenowego spodu, do sernika na zimno.
100 ml mąki ziemniaczanej
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
100 ml cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
1 całe jajka
1/2 kostki margaryny
ewentualnie 100 ml gęstej śmietany
Mąkę ziemniaczaną, kukurydzianą, proszek do pieczenia, cukier i cukier waniliowy wymieszać.
Dodać margarynę, posiekać i rozgnieść ją, tak jak na kruszonkę.
Dodać jaja i trochę zagnieść. Jeśli ciasto będzie za gęste dodać śmietanę i dalej zagnieść.
Ciasto wstawić do lodówki na ok 30 minut.
Po tym czasie rozwałkować je na grubość ok. 1-1,5 cm i wycinać ciasteczka lub rozgnieść dłońmi.
Układać na blasze (może być wyłożona papierem do pieczenia). Na wierzchu ciasteczek zrobić lekkie wgłębienie i nałożyć ulubiony dżem, konfiturę, marmoladę.
Lepiej użyć gęstego dżemu, który nie będzie spływał.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut.
Piec na złoto.
Ciasteczka po upieczeniu i wystudzeniu będą lekko twarde i chrupiące. Na drugi dzień zmiękną i będą idealnie kruche.
Smacznego:-)
Można je upiec bez żadnych dodatków - będą się doskonale przechowywały.
Można je potem wykorzystać do bezglutenowego spodu, do sernika na zimno.
Składniki:
300 ml mąki kukurydzianej100 ml mąki ziemniaczanej
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
100 ml cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
1 całe jajka
1/2 kostki margaryny
ewentualnie 100 ml gęstej śmietany
Mąkę ziemniaczaną, kukurydzianą, proszek do pieczenia, cukier i cukier waniliowy wymieszać.
Dodać margarynę, posiekać i rozgnieść ją, tak jak na kruszonkę.
Dodać jaja i trochę zagnieść. Jeśli ciasto będzie za gęste dodać śmietanę i dalej zagnieść.
Ciasto wstawić do lodówki na ok 30 minut.
Po tym czasie rozwałkować je na grubość ok. 1-1,5 cm i wycinać ciasteczka lub rozgnieść dłońmi.
Układać na blasze (może być wyłożona papierem do pieczenia). Na wierzchu ciasteczek zrobić lekkie wgłębienie i nałożyć ulubiony dżem, konfiturę, marmoladę.
Lepiej użyć gęstego dżemu, który nie będzie spływał.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut.
Piec na złoto.
Ciasteczka po upieczeniu i wystudzeniu będą lekko twarde i chrupiące. Na drugi dzień zmiękną i będą idealnie kruche.
Smacznego:-)
bardzo dawno nie używałam mąki kukurydzianej... narobiłas mi apetytu na takie ciasteczka :)
OdpowiedzUsuńDzięki:-) i smacznego. Niech smakują wyśmienicie:-)
Usuń