czwartek, 17 listopada 2016

Kruche ciasteczka kukurydziane - bezglutenowe

kruche ciasteczka bezglutenowe


Szybkie i proste ciasteczka bezglutenowe - z mąki kukurydzianej i ziemniaczanej.
Można je upiec bez żadnych dodatków - będą się doskonale przechowywały. 
Można je potem wykorzystać do bezglutenowego spodu, do sernika na zimno.





Składniki:

300 ml mąki kukurydzianej
100 ml mąki ziemniaczanej
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
100 ml cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
1 całe jajka
1/2 kostki margaryny
ewentualnie 100 ml gęstej śmietany

Mąkę ziemniaczaną, kukurydzianą, proszek do pieczenia, cukier i cukier waniliowy wymieszać.
Dodać margarynę, posiekać i rozgnieść ją, tak jak na kruszonkę.
Dodać jaja i trochę zagnieść. Jeśli ciasto będzie za gęste dodać śmietanę i dalej zagnieść.
Ciasto wstawić do lodówki na ok 30 minut.
Po tym czasie rozwałkować je na grubość ok. 1-1,5 cm i wycinać ciasteczka lub rozgnieść dłońmi.
Układać na blasze (może być wyłożona papierem do pieczenia). Na wierzchu ciasteczek zrobić lekkie wgłębienie i nałożyć ulubiony dżem, konfiturę, marmoladę. 
Lepiej użyć gęstego dżemu, który nie będzie spływał.


kruche ciasteczka bezglutenowe

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut. 
Piec na złoto.
Ciasteczka po upieczeniu i wystudzeniu będą lekko twarde i chrupiące. Na drugi dzień zmiękną i będą idealnie kruche.

Smacznego:-)

2 komentarze:

  1. bardzo dawno nie używałam mąki kukurydzianej... narobiłas mi apetytu na takie ciasteczka :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki:-) i smacznego. Niech smakują wyśmienicie:-)

      Usuń

Komentuj, opiniuj, proponuj... z chęcią dowiem się co myślisz o moich kuchennych poczynaniach.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...