Zrobione z bezglutenowego ciasta biszkoptowego z dodatkiem jabłek.
Pulchne, lekkie i smaczniutkie.
Szybkie do wykonania i, nareszcie biszkopt, w którym jabłka nie poszły na dno:-)
150 g cukru
150 g mąki bezglutenowej
40 ml oleju - nie z lodówki
cukier waniliowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 duże, kruche jabłko
1 kostka czekolady do starcia
Jajka wbić do miski, dodać cukier i cukier waniliowy i ubić na sztywną, białawą masę. Na koniec ubijania dodać olej i dalej ubijać jeszcze chwilę.
Wcześniej wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i dodawać partiami do ubitych jajek. Dalej ubijać na najniższych obrotach.
Do formy na babeczki włożyć papierowe foremki. Można je przetrzeć papierowym ręcznikiem nasączonym lekko w oleju. Babeczki będą lepiej odchodziły od ciasta.
Ciasto biszkoptowe łyżką nakładać do foremek maksymalnie do 2/3 wysokości.
Następnie do ciasta wciskać plasterki jabłek - najlepiej, tak aby stały, wtedy nie opadną na dno dosyć rzadkiego ciasta biszkoptowego.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na 25 minut - aż się ładnie zarumienią.
Ciepłe należy wyjąć z formy na babeczki, ustawić na desce lub kratce do ostudzenia a na wierzch zetrzeć trochę czekolady, która się rozpuści i przyklei do ciasta.
Smacznego:-)
Pulchne, lekkie i smaczniutkie.
Szybkie do wykonania i, nareszcie biszkopt, w którym jabłka nie poszły na dno:-)
Składniki na ok 12 babeczek:
4 jaja ogrzane do temperatury pokojowej150 g cukru
150 g mąki bezglutenowej
40 ml oleju - nie z lodówki
cukier waniliowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 duże, kruche jabłko
1 kostka czekolady do starcia
Jajka wbić do miski, dodać cukier i cukier waniliowy i ubić na sztywną, białawą masę. Na koniec ubijania dodać olej i dalej ubijać jeszcze chwilę.
Wcześniej wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i dodawać partiami do ubitych jajek. Dalej ubijać na najniższych obrotach.
Do formy na babeczki włożyć papierowe foremki. Można je przetrzeć papierowym ręcznikiem nasączonym lekko w oleju. Babeczki będą lepiej odchodziły od ciasta.
Ciasto biszkoptowe łyżką nakładać do foremek maksymalnie do 2/3 wysokości.
Następnie do ciasta wciskać plasterki jabłek - najlepiej, tak aby stały, wtedy nie opadną na dno dosyć rzadkiego ciasta biszkoptowego.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na 25 minut - aż się ładnie zarumienią.
Ciepłe należy wyjąć z formy na babeczki, ustawić na desce lub kratce do ostudzenia a na wierzch zetrzeć trochę czekolady, która się rozpuści i przyklei do ciasta.
Smacznego:-)
Komentarze
Prześlij komentarz
Komentuj, opiniuj, proponuj... z chęcią dowiem się co myślisz o moich kuchennych poczynaniach.