piątek, 25 listopada 2016

Bezglutenowe babeczki biszkoptowe z jabłkami

bezglutenowe babeczki z jabłkami


Zrobione z bezglutenowego ciasta biszkoptowego z dodatkiem jabłek. 
Pulchne, lekkie i smaczniutkie. 
Szybkie do wykonania i, nareszcie biszkopt, w którym jabłka nie poszły na dno:-)










Składniki na ok 12 babeczek:

4 jaja ogrzane do temperatury pokojowej
150 g cukru
150 g mąki bezglutenowej
40 ml oleju - nie z lodówki
cukier waniliowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 duże, kruche jabłko
1 kostka czekolady do starcia

Jajka wbić do miski, dodać cukier i cukier waniliowy i ubić na sztywną, białawą masę. Na koniec ubijania dodać olej i dalej ubijać jeszcze chwilę.
Wcześniej wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i dodawać partiami do ubitych jajek. Dalej ubijać na najniższych obrotach.

Do formy na babeczki włożyć papierowe foremki. Można je przetrzeć papierowym ręcznikiem nasączonym lekko w oleju. Babeczki będą lepiej odchodziły od ciasta.

Ciasto biszkoptowe łyżką nakładać do foremek maksymalnie do 2/3 wysokości.
Następnie do ciasta wciskać plasterki jabłek - najlepiej, tak aby stały, wtedy nie opadną na dno dosyć rzadkiego ciasta biszkoptowego.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na 25 minut - aż się ładnie zarumienią.
Ciepłe należy wyjąć z formy na babeczki, ustawić na desce lub kratce do ostudzenia a na wierzch zetrzeć trochę czekolady, która się rozpuści i przyklei do ciasta. 


bezglutenowe babeczki z jabłkami

Smacznego:-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Komentuj, opiniuj, proponuj... z chęcią dowiem się co myślisz o moich kuchennych poczynaniach.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...