Uwielbiam żurawinę w konfiguracji z mięsem. Doskonale smakuje jako dodatek do wszelkich pieczeni i wędlin oraz jako baza do sosów. Jej zrobienie zajmuje bardzo niewiele czasu i składników, ponieważ owoce doskonale i bardzo szybko żelują się.
1 kg żurawiny
1 duże jabłko - najlepiej kwaskowate
500 g cukru
300 ml wody
Żurawinę opłukać i przebrać, wyrzucając szypułki czy podgnite owoce.
Wrzucić do garnka lub na dużą patelnię - najlepiej z nieprzywierającą powierzchnią.
Dodać jabłko obrane ze skórki i pokrojone na jak najmniejsze kawałki - można też zetrzeć na jarzynówce.
Zalać wodą i rozpocząć smażenie.
Na początku żurawina puści sok więc całość będzie dosyć rzadka. W miarę jednak pękania kolejnych owoców i dalszego smażenia całość zacznie szybko gęstnieć.
Zajmie to do godziny.
Jeśli zostaną jakieś kawałki owoców, które nie pękły można je spokojnie potraktować tłuczkiem do ziemniaków i rozgnieść na jednolitą masę.
Następnie gorącą masę nakładać do suchych słoików, zakręcać i przekręcić do góry dnem do wystygnięcia.
Oczywiście część można zostawić do spożycia od razu.
Smacznego:-)
Składniki:
(na 6 słoiczków 200 ml)1 kg żurawiny
1 duże jabłko - najlepiej kwaskowate
500 g cukru
300 ml wody
Żurawinę opłukać i przebrać, wyrzucając szypułki czy podgnite owoce.
Wrzucić do garnka lub na dużą patelnię - najlepiej z nieprzywierającą powierzchnią.
Dodać jabłko obrane ze skórki i pokrojone na jak najmniejsze kawałki - można też zetrzeć na jarzynówce.
Zalać wodą i rozpocząć smażenie.
Zajmie to do godziny.
Jeśli zostaną jakieś kawałki owoców, które nie pękły można je spokojnie potraktować tłuczkiem do ziemniaków i rozgnieść na jednolitą masę.
Następnie gorącą masę nakładać do suchych słoików, zakręcać i przekręcić do góry dnem do wystygnięcia.
Oczywiście część można zostawić do spożycia od razu.
Smacznego:-)
Komentarze
Prześlij komentarz
Komentuj, opiniuj, proponuj... z chęcią dowiem się co myślisz o moich kuchennych poczynaniach.