czwartek, 13 października 2016

Wątróbka z jabłkami, cebulką i czerwonym winem - bezglutenowa

wątróbka z jabłkami, cebulą i winem




Niestety nie wygląda szczególnie apetycznie ale smak zachwyci każdego miłośnika wątróbki:-)
Szybka w wykonaniu. Idealnie smakuje z tłuczonymi ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty.






Składniki:

500 g wątróbki - może być drobiowa lub wieprzowa
1 duża cebula
1 duże jabłko - doskonale sprawdza się Champion
2 łyżki smalcu - oczywiście olej też może być
100-150 ml czerwonego wina wytrawnego
sól, pieprz

Wątróbkę oczyścić, opłukać z nadmiaru krwi i pokroić na równe kawałki.
Cebulę posiekać na piórka, wrzucić na patelnię, na rozgrzany tłuszcz i lekko podsmażyć.
Następnie dodać wątróbkę i smażyć bez przykrycia do momentu kiedy nie będzie wygniatała się krew. Można też sprawdzić stopień usmażenia przekrawając kawałek. Jeśli ma jednolity kolor to znaczy, że się usmażyła. 
Następnie dodać jabłko obrane ze skórki i pokrojone na równe kawałki/ plastry. Im cieniej będą jabłka pokrojone tym szybciej się rozpadną.
Przykryć i dusić pod przykryciem ok 5 minut. Można dodać 1-2 łyżki wody jeśli jabłka mają mało soku.


wątróbka z jabłkami, cebulą i winem

Następnie dolać wino i dusić bez przykrycia ok 10 minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Jabłka powinny się rozpaść, tworząc z cebulką i winem fajny sosik.


wątróbka z jabłkami, cebulą i winem

Bardzo ważne! Nigdy nie należy wątróbki solić przed jej usmażeniem - bo otrzymamy twardą zelówkę.

Smacznego:-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Komentuj, opiniuj, proponuj... z chęcią dowiem się co myślisz o moich kuchennych poczynaniach.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...