Potrawka z kurczaka

potrawka z kurczaka















Doskonały sposób na wykorzystanie mięsa drobiowego z rosołu. 

Dobrze, żeby mięso było mieszane - trochę chudego i trochę tłustego. Sama pierś niespecjalnie się nadaje. Potrawka jest szybka w wykonaniu i smakuje... tak jak robiła moja babcia:-)

Składniki:

mięso drobiowe z rosołu - 1 porcja rosołowa
1 mała lub 1/2 większej cebuli
1-2 łyżki oleju
3 łyżki słodkiej śmietany 
sól, pieprz

Mięso dokładnie oddzielić od kości. Posiekać na małe kawałki. Dobrze jest użyć mięsa, które już wystygło i trochę obeschło.
Cebulę pokroić w piórka i wrzucić na patelnię, na rozgrzany olej.
Podsmażyć do momentu aż zacznie się rumienić. 
Dodać pokrojone mięso i smażyć bez przykrycia do lekkiego zrumienienia.
Lekko posolić - należy uważać z solą, ponieważ mięso jest już lekko słone po rosole.
Lekko doprawić pieprzem i wymieszać.
Dolać śmietankę, wymieszać i krótko podsmażyć do momentu przesmażenia się śmietany.
Można doprawić bardziej solą i pieprzem.


potrawka z kurczaka

potrawka z kurczaka

potrawka z kurczaka


Podawać na ciepło. Doskonale smakuje z kaszą gryczaną lub jaglaną, z ziemniakami albo z chlebkiem.
Dobrze jest dodać jakąś kwaskowatą i wyraźną w smaku surówkę. Ja podałam z marynowaną dynią.
Smacznego:-)

Komentarze