Tradycyjny gulasz z marchewką, cebulką i pomidorami.
Stosunkowo szybki do wykonania i idealny do kaszy gryczanej i ogórka kiszonego.
1 duża cebula
1 duża marchewka albo 2 mniejsze
1 puszka pomidorów pelati lub 2 duże pomidory
ew. łyżeczka koncentratu pomidorowego
1 łyżka oleju lub smalcu
1 duży ząbek czosnku lub czosnek granulowany
sól, pieprz, mielona słodka papryka, suszony lub świeży tymianek
Mięso pokroić w równą kostkę - ok. 1 -1,5 cm.
Cebulę obrać i pokroić w grube piórka.
Marchewkę obrać i pokroić na równe plasterki.
Na patelnię wlać olej. Wrzucić cebulę i zeszklić.
Przełożyć zeszkloną cebulę do garnka i wlać odrobinę wody - 100 ml.
Dorzucić marchewkę i dusić na małym ogniu.
Na patelnię wrzucić mięso, dodać odrobinę pieprzu, tymianku i paprykę mieloną i zrumienić.
Zrumienione mięso przełożyć do garnka. Dodać czosnek - przekrojony na pół lub czosnek granulowany.
Wymieszać wszystko, przykryć i dusić ok. 20 minut do miękkości mięsa i marchewki.
Następnie dodać pomidory pokrojone w kostkę. Po użyciu świeżych pomidorów trzeba trochę dłużej dusić, do momentu aż pomidory się rozpadną. Oczywiście można je wcześniej obrać ze skórki.
Po użyciu pomidorów z puszki, trzeba dusić ok 10-15 minut, do czasu aż cebula i pomidory rozpadną się i stworzą gęsty sosik.
Przed podaniem należy doprawić solą. Zostawiam to na koniec bo zwykle używam swoich pomidorów pelati, które są lekko słone.
Podawać z kaszą gryczaną i ogórkiem - kiszonym lub konserwowym.
Smacznego:-)
Stosunkowo szybki do wykonania i idealny do kaszy gryczanej i ogórka kiszonego.
Składniki:
ok. 500 g mięsa wieprzowego - u mnie było ok. 300 g szynki i ok. 200 g schabu1 duża cebula
1 duża marchewka albo 2 mniejsze
1 puszka pomidorów pelati lub 2 duże pomidory
ew. łyżeczka koncentratu pomidorowego
1 łyżka oleju lub smalcu
1 duży ząbek czosnku lub czosnek granulowany
sól, pieprz, mielona słodka papryka, suszony lub świeży tymianek
Mięso pokroić w równą kostkę - ok. 1 -1,5 cm.
Cebulę obrać i pokroić w grube piórka.
Marchewkę obrać i pokroić na równe plasterki.
Na patelnię wlać olej. Wrzucić cebulę i zeszklić.
Przełożyć zeszkloną cebulę do garnka i wlać odrobinę wody - 100 ml.
Dorzucić marchewkę i dusić na małym ogniu.
Na patelnię wrzucić mięso, dodać odrobinę pieprzu, tymianku i paprykę mieloną i zrumienić.
Zrumienione mięso przełożyć do garnka. Dodać czosnek - przekrojony na pół lub czosnek granulowany.
Wymieszać wszystko, przykryć i dusić ok. 20 minut do miękkości mięsa i marchewki.
Następnie dodać pomidory pokrojone w kostkę. Po użyciu świeżych pomidorów trzeba trochę dłużej dusić, do momentu aż pomidory się rozpadną. Oczywiście można je wcześniej obrać ze skórki.
Po użyciu pomidorów z puszki, trzeba dusić ok 10-15 minut, do czasu aż cebula i pomidory rozpadną się i stworzą gęsty sosik.
Przed podaniem należy doprawić solą. Zostawiam to na koniec bo zwykle używam swoich pomidorów pelati, które są lekko słone.
Podawać z kaszą gryczaną i ogórkiem - kiszonym lub konserwowym.
Smacznego:-)
Komentarze
Prześlij komentarz
Komentuj, opiniuj, proponuj... z chęcią dowiem się co myślisz o moich kuchennych poczynaniach.