Kapusta zasmażana - dodatek obiadowy

kapusta zasmażana












Danie bardzo proste i szybkie - właściwie szybsze niż zasmażane buraczki czy marchewka.
A smak naprawdę fajny. 
No i trochę inny dodatek do mięsa...

Składniki:

kapusta biała - ok. 1/4 główki
łyżka smalcu - moim zdaniem do kapusty smalec pasuje lepiej niż olej
2 szczypty kminku mielonego
sól, pieprz

Kapustę poszatkować na grube kawałki - ok 1-2 cm wielkości.
Wrzucić na patelnię na rozgrzany tłuszcz i smażyć aż się zeszkli.
Należy smażyć pod przykryciem, wtedy ładnie się udusi.
Dodać przyprawy i poddusić jeszcze chwilę.
Podawać na ciepło.

Idealnie smakuje z tradycyjnym schabowym i ziemniaczkami jak również jako oddzielne danie.

Smacznego:-)

Komentarze