Kapuśniak ze słodkiej kapusty

zupa z kapusty












Kapuśniak to zmora i trauma niejednego dzieciaka. Ja jednak uwielbiam jego smak, zarówno w wersji z kapusty kiszonej jak i słodkiej. Z kapusty słodkiej robi się bardzo szybko, ok. 30 minut - jeśli ma się wcześniej przygotowany wywar z mięsa.

Składniki:

(na ok. 3 litry zupy)
1 - 2 litry rosołu
ok. 400 g kapusty włoskiej nie kiszonej
3-4 ziemniaki średniej wielkości
2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
mała cebulka
2-3 łyżki smalcu
2 łyżki mąki - u mnie mąka bezglutenowa
sól, pieprz, mielony kminek

Do rosołu wrzucić poszatkowaną kapustę i ziemniaki - obrane i pokrojone w kostkę. 
Zagotować i gotować do miękkości ziemniaków i kapusty.
Następnie dodać koncentrat pomidorowy i odrobinę kminku i gotować dalej na małym ogniu.
Na patelni rozgrzać 1 łyżkę smalcu, wrzucić cebulkę pokrojoną w kostkę i usmażyć ją na złoto.
Zrumienioną cebulkę zebrać z patelni i wrzucić do zupy, zostawiając większość roztopionego tłuszczu na patelni.
Następnie na patelnię dorzucić jeszcze jedną lub dwie łyżki smalcu, roztopić i wsypać mąkę.
Mąkę podsmażyć - ja zawsze podsmażam do momentu kiedy mąka lekko zbrązowieje. Ale można też poprzestać na zupełnie jasnym kolorku.
Następnie do smażącej się mąki wlewam 2-3 łyżki wazowe gorącej zupy, mieszam energicznie i całość przelewam do garnka. Mieszam i gotuję jeszcze kilka minut. Doprawiam solą, pieprzem i ewentualnie jeszcze kminkiem.


zupa z kapusty


Można zrobić wersję "bogatszą" - ugotować rosołek na żeberkach i żeberka zostawić w kapuśniaku. Na pewno smak będzie dużo bogatszy a mąż będzie dużo bardziej kontenty:-)

Smacznego:-)

Komentarze