piątek, 7 października 2016

Bezglutenowy sernik pomarańczowy na spodzie biszkoptowym

pomarańczowy sernik bezglutenowyW zależności od preferencji można darować sobie spód lub zrobić go w wersji glutenowej.
Ja wykonałam wersję bezglutenową a glutenowcy oczywiście nie zorientowali się co jedzą...:-)
Sernik jest aromatyczny i sprężysty i, chyba, nie może się nie udać:-)







Składniki na spód:

200-300 g biszkoptów bezglutenowych
1 łyżka miodu
100 g margaryny lub masła
mały słoiczek dżemu pomarańczowego (można ewentualnie użyć morelowego)

Ciastka zmielić lub mocno pokruszyć.
Do pokruszonych ciastek dodać miód i margarynę lub masło (nie roztopione) i zagnieść całość. Powstanie masa o konsystencji kruszonki. Jeśli jest za sucha można dodać jeszcze łyżkę masła lub margaryny.
Masę wyłożyć na blachę nasmarowaną tłuszczem i ugnieść, wypełniając porządnie brzegi.
Na wierzch masy rozsmarować dżem.


bezglutenowy sernik pomarańczowy

bezglutenowy sernik pomarańczowy


Składniki na masę serową:

1 kg zmielonego sera - można oczywiście zmielić samemu ale jest z tym sporo zachodu; bardzo dobrze sprawdził się twaróg mielony z Kauflandu
200 ml cukru pudru
150 g masła lub margaryny
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 budyń waniliowy lub śmietankowy
6 jaj
otarta skórka z jednej dużej pomarańczy
kandyzowana skórka pomarańczowa - opakowanie
1-0,5 szkl rodzynek

Masło lub margarynę utrzeć z cukrem pudrem. Ja ucieram ręcznie, wydaje mi się, że mikserem nie do końca otrzymuję dobry efekt.
Po utarciu tłuszczu dodawać po jednym żółtku oraz sporej łyżce mielonego twarogu - cały czas ucierając.
Dodać budyń i mąkę ziemniaczaną, wymieszać.
Dorzucić otartą skórkę z pomarańczy (nie ocierać białego miąższu bo masa serowa będzie gorzka), skórkę kandyzowaną i rodzynki. Wymieszać. Rodzynek nigdy nie moczę - suche wciągają nadmiar wilgoci z masy serowej.
Na koniec ubić pianę z białek na sztywno - zauważyłam, że mężowie mają do tego szczególne zdolności...:-)
Pianę dodawać partiami do sera i delikatnie ale zdecydowanie i raczej szybko wymieszać.
Gotową masę wyłożyć na przygotowany wcześniej spód z biszkoptów.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 1 godzinę. Grzanie góra-dół, bez termoobiegu.
Nie należy piec dłużej. Ja potrzymałam dłużej i za bardzo się przyrumienił.
Oczywiście sernik urośnie niemożebnie a zaraz po wyjęciu opadnie - inaczej nie będzie, jeśli do sera poszła piana.
Po wystudzeniu można polać roztopioną czekoladą.

bezglutenowy sernik pomarańczowy

bezglutenowy sernik pomarańczowy

Smacznego:-)

2 komentarze:

Komentuj, opiniuj, proponuj... z chęcią dowiem się co myślisz o moich kuchennych poczynaniach.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...