Orientalny gulasz z indyka

orientalny gulasz z indyka













Lubię gulasze bo są w miarę szybkie do zrobienia a można otrzymać różne smaki w zależności od składników, których się użyje.
Ten gulasz ma lekko ostry, orientalny smak. Oczywiście ostrość można regulować dowolnie.

Składniki:

ok. 500 g piersi z indyka
1 średnia cebula - ja użyłam małej cebuli i resztek cebuli ze szczypiorkiem
2 spore marchewki
5 łyżek oleju rzepakowego
2-3 ząbki czosnku
Mieszanka przypraw: sól, pieprz, 1/2 łyżeczki kardamonu, 1/2 łyżeczki mielonego imbiru, 1/2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki, szczypta mielonej ostrej papryki, duża szczypta cynamonu.
1 łyżka mąki kukurydzianej
Pierś z indyka oczyścić, pokroić na grubą kostkę i zamarynować w przyprawach, rozgniecionym czosnku i dwóch łyżkach oleju. Odstawić na ok 30 minut. 


orientalny gulasz z indyka

Na patelnie wlać 3 łyżki oleju i wrzucić cebulę pokrojoną w grube piórka. Zeszklić.
Dodać marchewkę i dalej smażyć.

                            orientalny gulasz z indyka

Następnie wrzucić zamarynowanego indyka i podsmażyć całość.
Dolać ok 100-150 ml wody i dusić pod przykryciem do momentu aż indyk będzie miękki a marchewka będzie się rozpadać.
Można opcjonalnie dodać ostrej pasty z papryki lub doprawić większą ilością mielonej ostrej papryki.
Na koniec trzeba zrobić więcej sosu. Do kubka wlać o 100 ml zimnej wody i rozmieszać w niej 1/2 łyżki mąki kukurydzianej. Wlać mąkę do gotującego się gulaszu i szybko wymieszać.
Pogotować chwilę nie dopuszczając do przypalenia.

Podawać z dowolną kaszą (kuskus, jaglana) lub ryżem.

Smacznego:-)

Komentarze