Dżem dyniowo-pomarańczowy

dżem dyniowo-pomarańczowy
















Właściwie wyszedł dżem pomarańczowy ponieważ smaku dyni praktycznie w ogóle nie czuć. 
Bardzo fajny, aromatyczny i lekki dżemik.
Ja robię w wersji niskosłodzonej ale jeśli ktoś woli zawsze można zrobić słodszy.

Składniki:

2,5 kg obranej dyni
1,5 kg pomarańczy
3 opakowania cukru żelującego niskosłodzonego (3:1)
2 szklanki wody

Dynię pokroić w kostkę - im mniejsze kawałki tym krócej będzie się gotowała. Ważne aby kostki były mniej więcej takiej samej wielkości, żeby rozgotowały się w tym samym momencie.
Wrzucić dynię do dużego garnka i dodać dwie szklanki wody.
Zagotować całość. Od momentu zagotowania zmniejszyć ogień i niech powoli pyrka, aż dynia zacznie się rozpadać.


dżem dyniowo-pomarańczowy

W tym czasie wyszorować pomarańcze - szczoteczką, pod bieżącą wodą.
Zetrzeć skórkę z 3-4 pomarańczy. Skórkę dodać do gotującej się dyni i wymieszać. Wycisnąć sok ze wszystkich pomarańczy.
Soku powinno wyjść ponad 0,5 l.
Do soku dodać cukry żelujące i wymieszać. Oczywiście cukry się nie rozpuszczą ale to nie szkodzi.


dżem dyniowo-pomarańczowy


dżem dyniowo-pomarańczowy

W momencie kiedy dynia rozgotuje się należy ją jeszcze rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków lub zblendować.
Trzymając dynię na małym ogniu, dolewać powoli sok pomarańczowy z cukrem żelującym, energicznie mieszając. 
Od tego momentu należy rozkręcić ogień na full i często mieszać, żeby się całość nie przypaliła. 


dżem dyniowo-pomarańczowy

Gorący dżem nakładać do słoików, odwracać do góry dnem do lekkiego przestygnięcia. 
Z odwróceniem do właściwej pozycji nie należy czekać do całkowitego wystygnięcia słoików ponieważ dżem zastygnie zaraz pod pokrywką a przy dnie będzie efektowna dziura 😊


dżem dyniowo-pomarańczowy

Smacznego 😋

Komentarze