Bezglutenowe batoniki jaglano-bakaliowe


batony jaglano-bakaliowe












Tzw. batony muesli próbowałam robić wielokrotnie ale zawsze wychodziły twarde jak skała...
Batoniki jaglano-bakaliowe są miękkie, nawet pomimo dodatku słonecznika i orzechów.
Smak też jest bardzo fajny. Myślę też, że można je modyfikować w bardzo dużym zakresie, według własnych upodobań smakowych, dodając mniej lub więcej określonych bakalii.

Składniki:

1 szkl suchej kaszy jaglanej
2 szkl mleka plus 3 łyżki na parowanie - ja użyłam krowiego 2% ale może też być roślinne
2 łyżki brązowego cukru

Bakalie: 1 szkl rodzynek, 1/2 szkl suszonych żurawin, 1 szkl płatków migdałowych, 1 szkl posiekanych orzechów włoskich (można innych), 1/2 - 1 szkl kandyzowanej skórki pomarańczowej, 1 dojrzały banan, 1/2 szkl ziaren słonecznika (można ewentualnie dodać sezamu, wiórków kokosowych lub siekanych suszonych śliwek)
Ewentualnie - 2 łyżki miodu na dosłodzenie


Mleko zagotować z dwoma łyżkami brązowego cukru. Na gotujące się mleko wsypać kaszę jaglaną, przykręcić ogień
i zostawić lekko pyrkającą kaszę do momentu aż wchłonie całe mleko a w powierzchni kaszy zrobią się kratery. Wyłączyć gaz, przykryć garnek
i całość odstawić na jakieś 20 minut. Kasza w tym czasie odparuje się będzie miękka.


Po tym czasie ugotowaną kaszę przełożyć do miski, dodać wszystkie bakalie, rozgniecionego banana i miód i zagnieść całość. 
Powinna powstać w miarę jednolita, gęsta masa.


baton jaglano-bakaliowy

baton jaglano-bakaliowy


Masę należy wyłożyć na blachę wyłożoną papierem (blacha średniej wielkości).
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, bez termoobiegu na 20 minut. Po tym czasie włączyć termoobieg na 10 minut i piec dalej.

baton jaglano-bakaliowy

baton jaglano-bakaliowy

Wyjąć z piekarnika i odstawić do całkowitego przestygnięcia. Pokroić w batony i przechowywać w lodówce.
Można zrobić wersję deluxe i pokrojone batony polać czekoladą... Ale to już deluxe:-)

Smacznego:-)

Komentarze