Ciekawy smak, orientalny, lekko pikantny i mocno aromatyczny.
Czas wykonania - to zależy jak długo będziemy marynowali kurczaka. Ja marynowałam ok 1 godziny ale można dłużej. Samo wykonanie zajmuje jakieś 30 minut.
1 puszka ciecierzycy w zalewie
2 średnie pomidory
2 średnie cebule
2 duże ząbki czosnku
2 łyżeczki harissy
4 łyżki oleju
Czas wykonania - to zależy jak długo będziemy marynowali kurczaka. Ja marynowałam ok 1 godziny ale można dłużej. Samo wykonanie zajmuje jakieś 30 minut.
Składniki:
1 podwójna pierś z kurczaka1 puszka ciecierzycy w zalewie
2 średnie pomidory
2 średnie cebule
2 duże ząbki czosnku
2 łyżeczki harissy
4 łyżki oleju
Mieszanka przypraw do marynaty: 1/3 łyżeczki kardamonu mielonego, 1/3 łyżeczki kurkumy mielonej, 1/3 łyżeczki kminu rzymskiego (może być mielony lub cały), 1/3 łyżeczki kolendry mielonej, 1/3 łyżeczki mielonego cynamonu, odrobina papryki ostrej (w zależności od tego jak ostre ma być danie) - ja użyłam dosłownie szczyptę, pamiętając, że harissa też jest ostra, 1 łyżka soku z cytryny, 1/3 łyżeczki cukru, sól, pieprz
Kurczaka należy oczyścić, pokroić w kawałeczki (paski, kostkę, etc.) i zamarynować w mieszance przypraw, 2 łyżkach oleju i harissie. Odstawić na min. 1 godzinę - im dłużej postoi tym więcej aromatu wchłonie.
Na patelnię wlać 2 łyżki oleju, wrzucić cebulę pokrojona w grube piórka i zeszklić. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, lekko podsmażyć żeby czosnek się nie przypalił i dodać pomidory pokrojone w kostkę. Można pomidory obrać ze skórki lub użyć pomidorów pelati z puszki. Całość podsmażyć do momenty aż pomidory rozpadną się tworząc sos.
Dodać zamarynowanego kurczaka i poddusić całość - można dodać 2-3 łyżki wody.
Następnie dodać ciecierzycę i poddusić potrawę kilka minut do połączenia smaków. Doprawić do smaku solą.
Podanie zależy od możliwości i preferencji - doskonale smakuje z kuskusem. Bezglutenowcy mogą podawać z ryżem brązowym lub basmati. Ryż parboiled jakoś mi do tego nie pasuje, wydaje się za bardzo mdły...
Dobrze jest posypać posiekaną natką pietruszki lub kolendry.
Komentarze
Prześlij komentarz
Komentuj, opiniuj, proponuj... z chęcią dowiem się co myślisz o moich kuchennych poczynaniach.