Kurczak z ciecierzycą i pomidorami

kurczak z ciecierzycą i pomidorami












Ciekawy smak, orientalny, lekko pikantny i mocno aromatyczny.
Czas wykonania - to zależy jak długo będziemy marynowali kurczaka. Ja marynowałam ok 1 godziny ale można dłużej. Samo wykonanie zajmuje jakieś 30 minut.

Składniki:

1 podwójna pierś z kurczaka
1 puszka ciecierzycy w zalewie
2 średnie pomidory
2 średnie cebule
2 duże ząbki czosnku
2  łyżeczki harissy 
4 łyżki oleju

Mieszanka przypraw do marynaty: 1/3 łyżeczki kardamonu mielonego, 1/3 łyżeczki kurkumy mielonej, 1/3 łyżeczki kminu rzymskiego (może być mielony lub cały), 1/3 łyżeczki kolendry mielonej, 1/3 łyżeczki mielonego cynamonu, odrobina papryki ostrej (w zależności od tego jak ostre ma być danie) - ja użyłam dosłownie szczyptę, pamiętając, że harissa też jest ostra, 1 łyżka soku z cytryny, 1/3 łyżeczki cukru, sól, pieprz

Kurczaka należy oczyścić, pokroić w kawałeczki (paski, kostkę, etc.) i zamarynować w mieszance przypraw, 2 łyżkach oleju i harissie. Odstawić na min. 1 godzinę - im dłużej postoi tym więcej aromatu wchłonie.
Na patelnię wlać 2 łyżki oleju, wrzucić cebulę pokrojona w grube piórka i zeszklić. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, lekko podsmażyć żeby czosnek się nie przypalił i dodać pomidory pokrojone w kostkę. Można pomidory obrać ze skórki lub użyć pomidorów pelati z puszki. Całość podsmażyć do momenty aż pomidory rozpadną się tworząc sos.
Dodać zamarynowanego kurczaka i poddusić całość - można dodać 2-3 łyżki wody.
Następnie dodać ciecierzycę i poddusić potrawę kilka minut do połączenia smaków. Doprawić do smaku solą.


kurczak z ciecierzycą i pomidorami

kurczak z ciecierzycą i pomidorami

Podanie zależy od możliwości i preferencji - doskonale smakuje z kuskusem. Bezglutenowcy mogą podawać z ryżem brązowym lub basmati. Ryż parboiled jakoś mi do tego nie pasuje, wydaje się za bardzo mdły...

Dobrze jest posypać posiekaną natką pietruszki lub kolendry.

kurczak z ciecierzycą i pomidorami

Smacznego😃

Komentarze