piątek, 15 lipca 2016

Pomidory na zimę - passata

pomidory na zimę - passata
Przepis ten przetestowałam w zeszłym roku.

Zrobiłam ok 10 słoiczków, które zjedliśmy piorunem. 
Passata własnej roboty stanowi idealną bazę do różnego rodzaju sosów, do makaronu, do mięsa, do pomidorówki...
A jej zrobienie zajmuje mniej czasu niż smażenie dżemów:-)



Składniki:

3 kg pomidorów przemysłowych - duże, podłużne, mięsiste - niestety nie pamiętam jaki to gatunek, zdaje się, że lima
1 łyżka soli


pomidory na zimę - passata

Pomidory należy naciąć na krzyż na czubku i wrzucić do wrzątku. Po kilku sekundach skórka zacznie pękać i schodzić. Należy je wtedy wyjąć z wrzątku i wrzucić do zimniej wody.
Obrać ze skórki - obieranie 5 kilogramów pomidorów zajęło mi ok. 3 minuty, skórka sama schodzi.


pomidory na zimę - passata

Wyciąć twarde rdzenie i pokroić na kawałki - im mniejsze kawałki, tym krócej trzeba będzie je gotować.
Można również wyciąć gniazda nasienne ale ja tego nie robię. Uważam, że to równie smaczna część pomidora, której szkoda marnować.
Pokrojone na kawałki pomidory wrzucić do garnka, dodać łyżkę soli i zagotować.

pomidory na zimę - passata


Gotować ok 30-40 minut. Można gotować trochę dłużej, wtedy pomidory bardziej się rozpadną. A można je również zmiksować blenderem na przecier....
Następnie wyłączyć i przekładać do przygotowanych słoików.
Brzegi słoików wytrzeć do sucha, zakręcić nakrętkę i przekręcić do góry dnem, stawiając do wystygnięcia na ściereczce.
Nigdy nie robię większej pasteryzacji. Stosuję ten sposób przy wszystkich gorących wekach i nigdy nic się nie popsuło - wszystko idealne zapasteryzowane.
Zostawić do wystygnięcia, schować do spiżarki i pałaszować w deszczowy lub śnieżny dzień:-)

Smacznego😃

3 komentarze:

  1. uwielbiam przetwory domowe wszelakie :) wspaniały sos!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgadzam się, milutko ciężką i ponurą zimą wyciągnąć ze spiżarki słońce w słoiku:-)

      Usuń
  2. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń

Komentuj, opiniuj, proponuj... z chęcią dowiem się co myślisz o moich kuchennych poczynaniach.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...