Pomidory faszerowane mięsem mielonym i ryżem

pomidory faszerowane mieśem mielonym i ryżem













Raczej szybkie w wykonaniu. 
Smakują wyśmienicie - soczyste, pomidorowe nadzienie z mięsem mielonym i ryżem.
Idealny, lekki obiad na lato. 
Przed podaniem planowałam posypać tartym parmezanem ale nie zdążyłam....

Składniki:

6 dużych/ średnich pomidorów
ok 250 g mięsa mielonego
1 woreczek ryżu - ja użyłam ryżu brązowego ale może też być biały
mała cebula 
ząbek czosnku 
1-2 łyżki koncentratu pomidorowego
odrobinę oleju
sól, pieprz, bazylia suszona, oregano, mielona ostra papryka
szczypta cukru

Ugotować ryż, odcedzić i odstawić do lekkiego przestygnięcia.
Pomidorom odciąć wierzchołki od strony szypułki i wydrążyć miąższ, tak, aby pozostała sama ścianka pomidora. Miąższ zachować.

pomidory faszerowane mięsem mielonym i ryżem


Na patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulę posiekaną w piórka, zeszklić.
Dodać mięso mielone i lekko podsmażyć. Dodać wydrążony i pokrojony miąższ z pomidorów, czosnek przeciśnięty przez praskę i koncentrat pomidorowy. Całość wymieszać i dodać zioła, lekko posolić. 
Dusić na małym ogniu ok. 20-30 minut, do czasu aż większość wody odparuje. Doprawić ostatecznie do smaku, tak, aby całość miała mocno wyraźny smak. Dodać ugotowany ryż i wymieszać.


pomidory faszerowane mięsem mielonym i ryżem

Nadziewać wydrążone pomidory.

pomidory faszerowane ryżem i mięsem mielonym

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni z termoobiegiem i zapiekać pod przykryciem ok 15-20 minut. Potem zdjąć przykrycie i zapiekać jeszcze 5 minut do zrumienienia.
Nie należy trzymać za długo pomidorów w piekarniku bo się rozpadną.
Jeśli chodzi o podanie to właściwie zjedliśmy je bez żadnych dodatków - jest w nich i warzywo, i skrobia, i białko więc nic więcej nie było potrzeba. Można posypać tartym parmezanem albo świeżą bazylią.

Smacznego😃

PS. Jeśli zostanie Wam trochę sosu to można go zużyć jako dodatek np. do placków ziemniaczanych czy z cukinii.

Komentarze