Jest to wariacja na temat sosu tzatziki – wersja szybsza i bez
koperku, którego czasami brakuje w kuchni.
Sos ten robi się piorunem i równie szybko znika.
Świetnie smakuje ze wszystkimi rodzajami mięsa grillowanego.
Ma świeży ogórkowo-czosnkowy smak.
Sos ten robi się piorunem i równie szybko znika.
Świetnie smakuje ze wszystkimi rodzajami mięsa grillowanego.
Ma świeży ogórkowo-czosnkowy smak.
Składniki:
2 średniej wielkości ogórki gruntowe – lub 1 długi ogórek
2 ząbki czosnku
1 – 1,5 opakowania gęstego jogurtu – ja zużyłam mały kubeczek jogurtu gęstego i ½ kubeczka jogurtu greckiego
sól, pieprz, szczypta cukru
ewentualnie 2 łyżki dobrego majonezu
2 ząbki czosnku
1 – 1,5 opakowania gęstego jogurtu – ja zużyłam mały kubeczek jogurtu gęstego i ½ kubeczka jogurtu greckiego
sól, pieprz, szczypta cukru
ewentualnie 2 łyżki dobrego majonezu
Ogórka ze skórką zetrzeć na tarce jarzynówce, posolić i odstawić na ok 30 minut żeby sok odciekł.
W wersji „spieszy mi się” – startego, posolonego ogórka
należy wrzucić na sitko i delikatnie acz zdecydowanie odcisnąć.
Startego ogórka przełożyć do miski, dodać przeciśnięty czosnek, jogurt i resztę przypraw.
Wymieszać całość.
Można, ewentualnie, dodać 1-2 łyżki majonezu, który wzbogaci smak… a można sobie również darować majonez.
Przed podaniem sos należy schłodzić w lodówce – ok. 1 h.
Startego ogórka przełożyć do miski, dodać przeciśnięty czosnek, jogurt i resztę przypraw.
Wymieszać całość.
Można, ewentualnie, dodać 1-2 łyżki majonezu, który wzbogaci smak… a można sobie również darować majonez.
Przed podaniem sos należy schłodzić w lodówce – ok. 1 h.
Smacznego😃
Komentarze
Prześlij komentarz
Komentuj, opiniuj, proponuj... z chęcią dowiem się co myślisz o moich kuchennych poczynaniach.