Ogórkowy sos do grilla

ogórkowy sos do grila














Jest to wariacja na temat sosu tzatziki – wersja szybsza i bez koperku, którego czasami brakuje w kuchni.
Sos ten robi się piorunem i równie szybko znika.
Świetnie smakuje ze wszystkimi rodzajami mięsa grillowanego.
Ma świeży ogórkowo-czosnkowy smak.

Składniki:

2 średniej wielkości ogórki gruntowe – lub 1 długi ogórek
2 ząbki czosnku
1 – 1,5 opakowania gęstego jogurtu – ja zużyłam mały kubeczek jogurtu gęstego i ½ kubeczka jogurtu greckiego
sól, pieprz, szczypta cukru
ewentualnie 2 łyżki dobrego majonezu

Ogórka ze skórką zetrzeć na tarce jarzynówce, posolić i odstawić na ok 30 minut żeby sok odciekł.
W wersji „spieszy mi się” – startego, posolonego ogórka należy wrzucić na sitko i delikatnie acz zdecydowanie odcisnąć.
Startego ogórka przełożyć do miski, dodać przeciśnięty czosnek, jogurt i resztę przypraw.
Wymieszać całość.
Można, ewentualnie, dodać 1-2 łyżki majonezu, który wzbogaci smak… a można sobie również darować majonez.
Przed podaniem sos należy schłodzić w lodówce – ok. 1 h.

ogórkowy sos do grila

Smacznego😃

Komentarze