Sernik na zimno borówkami

bezglutenowy sernik na zimno












Idealny na upały, łatwy i szybki w wykonaniu....
Za tydzień spróbuję wersji z truskawkami.
Sernik można zrobić na spodzie z herbatników, zarówno glutenowych jak i bezglutenowych. 
Ja zrobiłam eksperyment i wykorzystałam groszek ptysiowy, który za długo zalegał w spiżarce....
Z podanych składników wychodzi duża tortownica - 29 cm.

Składniki na spód:

200 g groszku ptysiowego
2 łyżki miodu - można oczywiście więcej, wtedy spód będzie bardziej słodki
150 g masła/ margaryny

Groszek ptysiowy zmiksować na w miarę jednolity proszek.
Margarynę podgrzać i rozpuścić z miodem, nie gotować. Wymieszać ze zmielonym groszkiem. Wyłożyć na tortownicę i mocno ugnieść.
Wstawić do lodówki na min. 30 minut.

bezglutenowy sernik na zimno

Masa serowa:
1 kg mielonego twarogu - wiaderko
250 g cukru
7 czubatych łyżeczek żelatyny
10 łyżek zimnej wody do żelatyny
200 ml śmietany 30%
250 g świeżych borówek

Na wierzch: galaretka, np agrestowa lub pomarańczowa i ewentualnie dodatkowe borówki lub winogrona

Żelatynę zalać zimną wodą, poczekać do napęcznienia, rozpuścić w kąpieli wodnej i poczekać aż przestygnie. 
Ser zmiksować z cukrem. Mocno schłodzoną śmietanę ubić na sztywno i dodać do sera. 
Dalsza część wykonania może mieć dwie wersje:
Wersja pierwsza, którą widzicie na zdjęciach: po dodaniu śmietany wlałam żelatynę i szybko zmiksowałam. Żelatynę najlepiej wlewać powoli i mocno miksować, inaczej zrobią się żelatynowe gluty w serze. Potem szybko dodać borówki i wymieszać łopatką. Masę szybko przełożyć do tortownicy i wstawić do lodówki. Bardzo szybko gęstnieje.
Wersja druga: po dodaniu śmietany dodać borówki i całość zmiksować. Borówki zmiksują się z serem i wyjdzie jednolita masa. Na koniec dodawać powoli żelatynę i dalej miksować. Gotową masę wyłożyć do tortownicy i wstawić do lodówki. Ta wersja byłaby chyba lepsza z jagodami....

Po lekkim zastygnięciu sera, na wierzchu ułożyłam owoce i polałam galaretką. 
Niestety przy wstawianiu tortownicy do lodówki mozaika z owoców trochę mi się rozsypała więc efekt wizualny nie powala:) Najlepiej polewać galaretką po łyżce, wtedy dekoracja się nie rozjedzie.
Sernik schłodzić, najlepiej przez całą noc, wtedy dobrze stężeje. 

bezglutenowy sernik na zimno

bezglutenowy sernik na zimno

Smacznego 😃

Komentarze

  1. Super efekt wizualny po przekrojeniu, na pewno smakuje równie wspaniale?

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Komentuj, opiniuj, proponuj... z chęcią dowiem się co myślisz o moich kuchennych poczynaniach.