Niespecjalnie przepadam za tym sosem na co dzień...
Ale trzeba przyznać, że jako dodatek do grilla stanowi świetne orzeźwienie i urozmaicenie.
1 średni ogórek świeży
pęczek koperku
sok z 1/2 sporej cytryny
2-3 ząbki czosnku
sól, pieprz
Jogurt przełożyć do miski. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę i sok z cytryny.
Dorzucić posiekany koperek i ogórka startego na jarzynówce.
Wymieszać całość i doprawić solą i pieprzem.
Tzatziki najlepiej zrobić kilka godzin wcześniej. Sos wtedy się doskonale przegryzie.
Należy go podawać schłodzonego, wtedy smakuje najlepiej.
Koniecznie należy użyć gęstego jogurtu. Z innym jogurtem zrobi się nazbyt rzadki. Nie należy również dodawać śmietany lub majonezu.
Koniecznie trzeba też użyć żywego świeżego czosnku, doda on tzatzikom odrobinę ostrości. Czosnek granulowany zupełnie się tutaj nie sprawdzi.
Smacznego 😃
Ale trzeba przyznać, że jako dodatek do grilla stanowi świetne orzeźwienie i urozmaicenie.
Składniki:
ok 350 g bardzo gęstego jogurtu - duży kubek lub trochę więcej1 średni ogórek świeży
pęczek koperku
sok z 1/2 sporej cytryny
2-3 ząbki czosnku
sól, pieprz
Jogurt przełożyć do miski. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę i sok z cytryny.
Dorzucić posiekany koperek i ogórka startego na jarzynówce.
Wymieszać całość i doprawić solą i pieprzem.
Tzatziki najlepiej zrobić kilka godzin wcześniej. Sos wtedy się doskonale przegryzie.
Należy go podawać schłodzonego, wtedy smakuje najlepiej.
Koniecznie należy użyć gęstego jogurtu. Z innym jogurtem zrobi się nazbyt rzadki. Nie należy również dodawać śmietany lub majonezu.
Koniecznie trzeba też użyć żywego świeżego czosnku, doda on tzatzikom odrobinę ostrości. Czosnek granulowany zupełnie się tutaj nie sprawdzi.
Smacznego 😃
Komentarze
Prześlij komentarz
Komentuj, opiniuj, proponuj... z chęcią dowiem się co myślisz o moich kuchennych poczynaniach.