Pizza bezglutenowa domowa

pizza bezglutenowa












Kolejnym testem dla mąki jaglanej była pizza. Próbowałam kiedyś robić pizzę na mące gryczanej ale wyszła dosyć ciężka. Na mące jaglanej wyszła lekka i puszysta.

Bezglutenowe ciasto na pizzę:

500 ml mąki bezglutenowej jaglanej
1/2 łyżeczki łupin babki płesznik - opcjonalnie
1/4 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki cukru
1/2 opakowania drożdży suchych - ok. 4 g
łyżka oleju
50-100 ml ciepłej wody

Suche składniki wymieszać. Babkę zalać odrobiną ciepłej wody, jak zgęstnieje dodać do suchych składników. Dodać olej, wodę i zagnieść ciasto. Jeśli całość wyjdzie nazbyt gęsta dolać trochę wody a jeśli będzie nazbyt rzadka dodać więcej mąki. Zostawić na 20 minut do wyrośnięcia - przykryć ściereczką, żeby nie wyschło. 

Blachę dobrać w zależności od tego jak grube ciasto chce się uzyskać. Ja wolę ciasto cienkie, więc wybrałam formę największą. Wysmarowałam ją smalcem i wyłożyłam ciasto - podzieliłam na dwie części i wygniotłam palcami, mocząc dłonie w wodzie. Ciasto wstawiłam na maksymalnie ok 8-10 minut do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Kiedy trochę się podpiekło i podrosło wyłożyłam pozostałe składniki i wstawiłam ponownie na ok 15 minut.

Sos do pizzy
Ponieważ organicznie nie znoszę ketchupu w pizzy więc robię własny sos. Wykorzystuję go zarówno do posmarowania ciasta przed wyłożeniem składników jak i później do polania gotowej pizzy.

Sos - składniki:
300 ml przecieru pomidorowego
2 łyżki oleju
1/2 łyżeczki cukru
1,4 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki czosnku granulowanego lub wyciśnięty duży ząbek czosnku świeżego
łyżeczka suszonego oregano
Całość wymieszać do połączenia i odstawić żeby się przegryzło.

Moja pizza zwykle składa się z dwóch części.
I część - pomidorowa
posiekana wędlina - kiełbasa, szynka, baleron lub każda inna wędlina
kilka plasterków pomidora
mozzarella z zalewy

II część - hawajska
posiekana szynka, najlepiej drobiowa
kawałki ananasa
mozzarella z zalewy

Na podpieczony spód wykładamy mniej więcej połowę sosu, tak aby przykryć całość ciasta. Na to wykładam kawałki mozzarelli. Na dużą blachę zużyłam jedną kulkę ale oczywiście można więcej. Po wyjęciu z zalewy ser osuszam ręcznikiem papierowym. Na to wrzuciłam wędlinę a na wierzch ananasa i pomidora, tak jak na zdjęciach.

Całość wstawiłam do piekarnika na 15 minut.

Zniknęła ekspresowo. Ciasto wyszło delikatne i smaczne:-)


spód do pizzy

spód do pizzy

hawajska pizza bezglutenowa

pizza bezglutenowa z pomidorami

Smacznego:-)

Komentarze

  1. Smacznie wygląda ta pizza!!! dalej takich pomysłów.

    OdpowiedzUsuń
  2. Dzięki:-) popatrzyłam na zdjęcia i nabrałam ochoty na powtórkę:-) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Komentuj, opiniuj, proponuj... z chęcią dowiem się co myślisz o moich kuchennych poczynaniach.