Świetny pomysł na szybki obiad po pracy.
Biała kiełbasa uduszona z jabłkami i cebulką, odpowiednio doprawiona, podana z ziemniaczkami lub pieczywem i ogórkiem kiszonym lub konserwowym.
Wykonanie całości zajmuje ok 30 minut.
ok. 1/2 kg białej kiełbasy - ja wolę cienkie kiełbaski o dużej zawartości mięsa
1 duże, winne jabłko
1 duża, biała cebula
2 łyżki oleju lub smalcu
tymianek, sól, pieprz, szczypta mielonej ostrej papryki, 1/2 łyżeczki łagodnej mielonej papryki
Na patelni rozgrzać olej lub smalec i wrzucić cebulę pokrojoną w piórka. Zeszklić ją i lekko podsmażyć. Dodać kiełbasę i podsmażyć lekko. Doprawić tymiankiem, paprykami, odrobiną soli i pieprzu. Następnie dodać jabłko pokrojone na cienkie plasterki, podlać 100 ml wody, przykryć i dusić od czasu do czasu mieszając.
Dusić do momentu aż jabłka będą zupełnie miękkie i będą się rozpadały. Jeśli cały płyn wyparuje można podlać jeszcze wodą - najlepiej odrobiną wrzątku. Na koniec duszenia doprawić odpowiednio do smaku solą i pieprzem.
Podawać na gorąco.
Smacznego 😋
Biała kiełbasa uduszona z jabłkami i cebulką, odpowiednio doprawiona, podana z ziemniaczkami lub pieczywem i ogórkiem kiszonym lub konserwowym.
Wykonanie całości zajmuje ok 30 minut.
Składniki
ok. 1/2 kg białej kiełbasy - ja wolę cienkie kiełbaski o dużej zawartości mięsa
1 duże, winne jabłko
1 duża, biała cebula
2 łyżki oleju lub smalcu
tymianek, sól, pieprz, szczypta mielonej ostrej papryki, 1/2 łyżeczki łagodnej mielonej papryki
Na patelni rozgrzać olej lub smalec i wrzucić cebulę pokrojoną w piórka. Zeszklić ją i lekko podsmażyć. Dodać kiełbasę i podsmażyć lekko. Doprawić tymiankiem, paprykami, odrobiną soli i pieprzu. Następnie dodać jabłko pokrojone na cienkie plasterki, podlać 100 ml wody, przykryć i dusić od czasu do czasu mieszając.
Dusić do momentu aż jabłka będą zupełnie miękkie i będą się rozpadały. Jeśli cały płyn wyparuje można podlać jeszcze wodą - najlepiej odrobiną wrzątku. Na koniec duszenia doprawić odpowiednio do smaku solą i pieprzem.
Podawać na gorąco.
Smacznego 😋
Komentarze
Prześlij komentarz
Komentuj, opiniuj, proponuj... z chęcią dowiem się co myślisz o moich kuchennych poczynaniach.