Udka kurczaka z kminem rzymskim, duszone w pomidorach

kurczak duszony z kminem rzymskim














Gwiazdą tego dania jest kmin rzymski, który nadaje specyficznego, intensywnego aromatu, doskonale współgrającego z pomidorami. 
Danie nie jest pracochłonne i jest szybkie w wykonaniu. 
Idealne na niedzielny obiad, kiedy nie chcemy za dużo stać przy garach 😋

Składniki:

udka z kurczaka - mogą być podudzia, pałki lub ćwiartki
przyprawy: sól, pieprz, mielona papryka słodka i ostra, czosnek granulowany, szczypta kminu rzymskiego, kilka kropel ostrego sosu Worchester
puszka pomidorów pelati - mogą być całe lub krojone - lub 2 średnie pomidory świeże, najlepiej mocno dojrzałe
olej do smażenia
duża łyżka masła

Mięso oczyścić, osuszyć, naciąć w kilku miejscach w poprzek włókien i natrzeć wszystkimi przyprawami. Wstawić do lodówki na ok 1 godzinę.
Na patelni rozgrzać 2-3 łyżki oleju - podsmażyć mięso z obu stron na złoty kolor.


kurczak duszony

Dodać pomidory pokrojone na kawałki i 3-4 łyżki wody. Dusić pod przykryciem przez ok. 30 minut, od czasu przewracając. Kiedy mięso będzie miękkie położyć na nim po kawałku masła i poczekać aż się rozpuści. 


kurczak duszony z kminem rzymskim

Następnie przemieszać całość i podawać.
Ja podawałam z młodymi ziemniaczkami i fasolką szparagową.

Smacznego 😋

Komentarze