Ich idealność polega na tym, że są elastyczne i ciepłe nie łamią się. Połamią się po wystudzeniu dlatego trzeba je zwijać kiedy są jeszcze ciepłe
Są to właściwie naleśniki kukurydziane. Doskonale nadają się do wszelkiego rodzaju krokietów ale też do sera, dżemu czy szpinaku.
150 ml mąki kukurydzianej
50 ml skrobi ziemniaczanej
50 ml mleka
100 ml wody
1/2 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
ok. 20 ml oleju rzepakowego
Wszystkie składniki wymieszać, najlepiej mikserem, żeby ciasto było gładkie, bez grudek. Ciasto powinno być dosyć rzadkie, rzadsze niż na naleśniki z mąki pszennej. Nalewać cienką warstwą - jeśli będą za grube mogą się łamać.
Przed wylaniem ciasta na patelnię należy je zamieszać ponieważ mąka ma tendencję do osiadania na dnie.
Smażyć na mocno rozgrzanej patelni na złoto, z obu stron.
Po usmażeniu kłaść na talerz i przykrywać pokrywką - wilgoć zostanie zatrzymana.
Smacznego 😋
Są to właściwie naleśniki kukurydziane. Doskonale nadają się do wszelkiego rodzaju krokietów ale też do sera, dżemu czy szpinaku.
Składniki:
2 jaja150 ml mąki kukurydzianej
50 ml skrobi ziemniaczanej
50 ml mleka
100 ml wody
1/2 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
ok. 20 ml oleju rzepakowego
Wszystkie składniki wymieszać, najlepiej mikserem, żeby ciasto było gładkie, bez grudek. Ciasto powinno być dosyć rzadkie, rzadsze niż na naleśniki z mąki pszennej. Nalewać cienką warstwą - jeśli będą za grube mogą się łamać.
Przed wylaniem ciasta na patelnię należy je zamieszać ponieważ mąka ma tendencję do osiadania na dnie.
Smażyć na mocno rozgrzanej patelni na złoto, z obu stron.
Po usmażeniu kłaść na talerz i przykrywać pokrywką - wilgoć zostanie zatrzymana.
Smacznego 😋
Komentarze
Prześlij komentarz
Komentuj, opiniuj, proponuj... z chęcią dowiem się co myślisz o moich kuchennych poczynaniach.