Idealne naleśniki bezglutenowe

elastyczne naleśniki bezglutenowe












Ich idealność polega na tym, że są elastyczne i nie łamią się. 
Są to właściwie naleśniki kukurydziane. Doskonale nadają się do wszelkiego rodzaju krokietów jak i sera, dżemu czy szpinaku. 

Składniki:

2 jaja
150 ml mąki kukurydzianej
50 ml skrobi ziemniaczanej
50 ml mleka
100 ml wody
1/2 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
ok. 20 ml oleju rzepakowego

Wszystkie składniki wymieszać, najlepiej mikserem, żeby ciasto było gładkie, bez grudek. Ciasto powinno być dosyć rzadkie, rzadsze niż na naleśniki z mąki pszennej. Nalewać cienką warstwą - jeśli będą za grube mogą się łamać.
Przed nalaniem ciasta na patelnię należy je zamieszać ponieważ ma tendencję do osiadania na dnie. 
Smażyć na mocno rozgrzanej patelni na złoto, z obu stron.
Po usmażeniu kłaść na talerz i przykrywać pokrywką - zatrzymają wtedy wilgoć.

Smacznego 😋

Komentarze