środa, 12 kwietnia 2017

Wielkanocny barszcz czerwony

barszcz czerwony z jajkiem i kiełbasą
Tradycyjne danie z Lubelszczyzny serwowane w wielu domach na Śniadanie Wielkanocne.
Niezwykle bogaty smakowo, treściwy i sycący barszcz z czerwonych buraków.
W mojej wersji wykonywany ekspresowo - pewnie mama by mnie zabiła wzrokiem ale trudno, mało casu... 😉
Doskonale sprawdza się również jako zwykły obiad, nie musi czekać do Świąt.
A najlepiej smakuje na drugi dzień, po przegryzieniu się smaków... Mniammm



Składniki:

1 litr bulionu z mięsa wieprzowego - najlepiej ugotować dnia poprzedniego
mięso wieprzowe z bulionu - najlepiej mięso z żeberek ale może być też z innych kości
1 laska dobrej, wędzonej kiełbasy - nietłustej
cały burak gotowany - ok 250 g
250 ml soku z czerwonych buraków - uwaga na koncentraty, które są mocno słodzone
ok 100 ml śmietanki 30%
2 łyżki octu winnego
1 mała cebulka
1 łyżka smalcu
1 płaska łyżka mąki - u mnie bezglutenowa mieszanka mąki kukurydzianej i skrobi ziemniaczanej
sól, pieprz

jajka na twardo - ilość wedle uznania, u mnie jest to jedno jajko do jednego talerza

Do garnka wlać bulion, dolać sok z czerwonych buraków, wrzucić buraka pokrojonego w słupki, dodać ocet, dodać mięso z rosołu podzielone na niewielkie kawałki i zagotować całość. Można dolać wody jeśli całość będzie nazbyt intensywna.

barszcz czerwony z jajkiem i kiełbasą


Kiełbasę pokroić w półplasterki i podsmażyć na patelni. Przełożyć do gotującego się barszczyku.
Na patelnię po smażonej kiełbasie wrzucić 1 łyżkę smalcu, rozpuścić i podsmażyć cebulkę pokrojoną drobniutko. Kiedy cebulka się zrumieni dodać ją do barszczyku. Na patelnię po smażeniu kiełbasy i cebulki wlać łyżkę wazową barszczyku, dobrze wypłukać patelnię i całość przelać do garnka.

barszcz czerwony z jajkiem i kiełbasą

W miseczce rozrobić śmietanę z łyżką mąki. Do mąki dodać odrobinę śmietany i rozgnieść ją porządnie, tak, aby rozetrzeć ewentualne grudki. Następnie dolać resztę śmietany i wymieszać całość do połączenia się składników. Dalej dolać łyżkę wazową barszczu, dokładnie wymieszać i przelać całość do garnka. Doprawić do smaku solą i pieprzem, oraz ewentualnie dodatkową kroplą octu. Barszczyk powinien mieć lekko słodki i lekko kwaskowaty smak.
Barszczyk doprowadzić do wrzenia i wyłączyć ogień.

barszcz czerwony z jajkiem i kiełbasą

Do talerzy nakładać ugotowane na twardo, pokrojone jajka i zalewać barszczykiem. Podawać z pieczywem.

Smacznego 😋

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Komentuj, opiniuj, proponuj... z chęcią dowiem się co myślisz o moich kuchennych poczynaniach.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...