Niezwykle bogaty smakowo, treściwy i sycący barszcz z czerwonych buraków.
W mojej wersji wykonywany ekspresowo - pewnie mama by mnie zabiła wzrokiem ale trudno, mało casu... 😉
Doskonale sprawdza się również jako zwykły obiad, nie musi czekać do Świąt.
A najlepiej smakuje na drugi dzień, po przegryzieniu się smaków... Mniammm
Składniki:
1 litr bulionu z mięsa wieprzowego - najlepiej ugotować dnia poprzedniegomięso wieprzowe z bulionu - najlepiej mięso z żeberek ale może być też z innych kości
1 laska dobrej, wędzonej kiełbasy - nietłustej
cały burak gotowany - ok 250 g
250 ml soku z czerwonych buraków - uwaga na koncentraty, które są mocno słodzone
ok 100 ml śmietanki 30%
2 łyżki octu winnego
1 mała cebulka
1 łyżka smalcu
1 płaska łyżka mąki - u mnie bezglutenowa mieszanka mąki kukurydzianej i skrobi ziemniaczanej
sól, pieprz
jajka na twardo - ilość wedle uznania, u mnie jest to jedno jajko do jednego talerza
Do garnka wlać bulion, dolać sok z czerwonych buraków, wrzucić buraka pokrojonego w słupki, dodać ocet, dodać mięso z rosołu podzielone na niewielkie kawałki i zagotować całość. Można dolać wody jeśli całość będzie nazbyt intensywna.
Kiełbasę pokroić w półplasterki i podsmażyć na patelni. Przełożyć do gotującego się barszczyku.
Na patelnię po smażonej kiełbasie wrzucić 1 łyżkę smalcu, rozpuścić i podsmażyć cebulkę pokrojoną drobniutko. Kiedy cebulka się zrumieni dodać ją do barszczyku. Na patelnię po smażeniu kiełbasy i cebulki wlać łyżkę wazową barszczyku, dobrze wypłukać patelnię i całość przelać do garnka.
Barszczyk doprowadzić do wrzenia i wyłączyć ogień.
Do talerzy nakładać ugotowane na twardo, pokrojone jajka i zalewać barszczykiem. Podawać z pieczywem.
Smacznego 😋
Komentarze
Prześlij komentarz
Komentuj, opiniuj, proponuj... z chęcią dowiem się co myślisz o moich kuchennych poczynaniach.