niedziela, 9 kwietnia 2017

Surówka z czerwonej kapusty z porem i rodzynkami

surówka z czerwonej kapusty z porem i rodzynkami

Fajna, chrupiąca i rześka alternatywa dla tradycyjnej surówki z gotowanej czerwonej kapusty.  
Dobrze smakuje od razu po wykonaniu jak i dnia następnego. 
Prosta i szybka w wykonaniu. 
No i nie trzeba jej gotować 😊








Składniki (porcja na 4 osoby):

1/4 główki czerwonej kapusty
1 duże, kwaskowate jabłko
biała cześć pora
garść rodzynek
2-3 łyżki oleju lub oliwy z oliwek

Zaprawa: 3 łyżki soku z cytryny, 2 łyżki cukru, sól, pieprz

Kapustę poszatkować - im cieniej tym lepiej. Posolić, ugnieść i odstawić na ok 30 minut do puszczenia soku. Wygnieść i odlać sok. Zalać wrzątkiem na 5 minut, odcedzić i wystudzić.

Zimną kapustę potraktować zalewą, przemieszaną wcześniej w oddzielnym naczyniu. Kapusta powinna zyskać ładny kolorek.

surówka z czerwonej kapusty z porem i rodzynkami

Jabłko pokroić a małe słupki - można kroić ze skórką.
Pora również pokroić w drobne słupki.
Rodzynki zalać wrzątkiem na ok 15 minut. Odcedzić, lekko odcisnąć i dodać do kapusty.

Rodzynki, jabłko i pora dodać do kapusty, dodać olej i przemieszać całość. 
Ewentualnie doprawić solą, pieprzem, cukrem lub dodatkowo octem winnym. 
Odstawić na ok 15-20 minut do przegryzienia się smaków.

Smacznego 😋

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Komentuj, opiniuj, proponuj... z chęcią dowiem się co myślisz o moich kuchennych poczynaniach.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...