sobota, 18 lutego 2017

Sałatka ziemniaczana z jajkiem i szczypiorkiem

sałatka ziemniaczana z jajkiem i szczypiorkiem

Uwielbiam takie wiosenne połączenie jajek, szczypiorku, ziemniaków i sosu chrzanowego. Świeży i wyraźny smak. Całość sycąca i przyjemnie drażniąca podniebienie. 
W wykonaniu, tak jak i w jedzeniu - szybka 😊 
Można ją zabrać do pracy, ale trzeba wziąć pod uwagę intensywny zapach szczypiorku.
Można też uczynić z niej dodatek do mięsa.




Składniki:

4 duże ziemniaki
3 duże jajka
pęczek szczypiorku - można więcej, można mniej, ile kto lubi
sól
pieprz

Sos:

100 ml jogurtu gęstego
1 czubata łyżka dobrego majonezu
1 płaska łyżka chrzanu
szczypta cukru

Ziemniaki ugotować w mundurkach, wystudzić, obrać i pokroić w sporą kostkę.
Jajka ugotować na twardo, obrać i również pokroić w kostkę.
Szczypiorek posiekać.

Ziemniaki i jajka wymieszać, doprawić solą i sporą ilością pieprzu - najlepiej świeżo zmielonego, odda wtedy całą ostrość.

sałatka ziemniaczana z jajkiem i szczypiorkiem

Zrobić sos. Wymieszać wszystkie składniki i odstawić na 15 minut do rozpuszczenia cukru i przegryzienia się składników.

sałatka ziemniaczana z jajkiem i szczypiorkiem

Ziemniaki z jajkiem polać sowicie sosem i posypać równie sowicie szczypiorkiem.
Można dodatkowo posolić.

Smacznego 😊

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Komentuj, opiniuj, proponuj... z chęcią dowiem się co myślisz o moich kuchennych poczynaniach.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...