W wykonaniu, tak jak i w jedzeniu - szybka 😊
Można ją zabrać do pracy, ale trzeba wziąć pod uwagę intensywny zapach szczypiorku.
Można też uczynić z niej dodatek do mięsa.
Składniki:
4 duże ziemniaki3 duże jajka
pęczek szczypiorku - można więcej, można mniej, ile kto lubi
sól
pieprz
Sos:
100 ml jogurtu gęstego1 czubata łyżka dobrego majonezu
1 płaska łyżka chrzanu
szczypta cukru
Ziemniaki ugotować w mundurkach, wystudzić, obrać i pokroić w sporą kostkę.
Jajka ugotować na twardo, obrać i również pokroić w kostkę.
Szczypiorek posiekać.
Ziemniaki i jajka wymieszać, doprawić solą i sporą ilością pieprzu - najlepiej świeżo zmielonego, odda wtedy całą ostrość.
Zrobić sos. Wymieszać wszystkie składniki i odstawić na 15 minut do rozpuszczenia cukru i przegryzienia się składników.
Ziemniaki z jajkiem polać sowicie sosem i posypać równie sowicie szczypiorkiem.
Można dodatkowo posolić.
Smacznego 😊
Komentarze
Prześlij komentarz
Komentuj, opiniuj, proponuj... z chęcią dowiem się co myślisz o moich kuchennych poczynaniach.