W ostatni weekend naszła mnie ochota na pieczone żeberka.
Moja ulubiona wersja to żeberka w sosie barbecue. Soczyste, mięciutkie, lekko słodkie...
2 ząbki czosnku
1-2 łyżki miodu lub cukru
1/2 słoiczka koncentratu pomidorowego
łyżka musztardy miodowej - ewentualnie
2-3 łyżki sosu sojowego
pieprz
szczypta ostrej papryki
1/2 łyżeczki mielonej papryki słodkiej
Żeberka pokroić na pojedyncze kawałki.
Przygotować sos. Do blendera wrzucić cebulę pokrojoną na kawałki i obrany czosnek. Dodać resztę składników i wszystko zblendować na jednolitą masę.
Należy zwrócić uwagę na ilość sosu sojowego. Stanowi on zastępnik soli więc powinien nadać całości mocno słony smak. Sos nie powinien być przesolony ale sól powinna być wyraźna.
Jeśli całość wyjdzie za słona można dolać trochę wody.
Podobnie rzecz ma się z miodem. Jego zadaniem jest osłodzenie całości. Zostawia jednak charakterystyczny smak i zapach więc, jeśli ktoś woli, można dodać cukier lub 1 łyżkę miodu i 1 łyżkę cukru.
Żeberka wrzucić do worka do pieczenia. Zalać sosem i dobrze wymieszać tak, aby wszystkie żeberka były pokryte sosem. Zamknąć worek i odstawić na godzinę do przegryzienia się.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i od razu zmniejszyć temperaturę do 150-140 stopni. Piec przez 1 godzinę i 15 minut. Potem rozciąć worek, odsłonić mięso i dopiekać jeszcze ok 15 minut.
Całość pieczenia powinna trwać ok 1,5 godziny w dosyć niskiej temperaturze. Dzięki temu żeberka wychodzą mięciutkie ale jednocześnie soczyste.
A dalsze podanie to już własna inwencja. Znakomite na obiad, z ziemniakami i surówką z sałaty. Ale również doskonałe z chlebem.
Smacznego:-)
Moja ulubiona wersja to żeberka w sosie barbecue. Soczyste, mięciutkie, lekko słodkie...
Składniki:
1-1,5 kg żeberek - najlepiej takich ze sporą ilością mięsaSos barbecue:
1 cebula średniej wielkości2 ząbki czosnku
1-2 łyżki miodu lub cukru
1/2 słoiczka koncentratu pomidorowego
łyżka musztardy miodowej - ewentualnie
2-3 łyżki sosu sojowego
pieprz
szczypta ostrej papryki
1/2 łyżeczki mielonej papryki słodkiej
Żeberka pokroić na pojedyncze kawałki.
Przygotować sos. Do blendera wrzucić cebulę pokrojoną na kawałki i obrany czosnek. Dodać resztę składników i wszystko zblendować na jednolitą masę.
Należy zwrócić uwagę na ilość sosu sojowego. Stanowi on zastępnik soli więc powinien nadać całości mocno słony smak. Sos nie powinien być przesolony ale sól powinna być wyraźna.
Jeśli całość wyjdzie za słona można dolać trochę wody.
Podobnie rzecz ma się z miodem. Jego zadaniem jest osłodzenie całości. Zostawia jednak charakterystyczny smak i zapach więc, jeśli ktoś woli, można dodać cukier lub 1 łyżkę miodu i 1 łyżkę cukru.
Żeberka wrzucić do worka do pieczenia. Zalać sosem i dobrze wymieszać tak, aby wszystkie żeberka były pokryte sosem. Zamknąć worek i odstawić na godzinę do przegryzienia się.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i od razu zmniejszyć temperaturę do 150-140 stopni. Piec przez 1 godzinę i 15 minut. Potem rozciąć worek, odsłonić mięso i dopiekać jeszcze ok 15 minut.
Całość pieczenia powinna trwać ok 1,5 godziny w dosyć niskiej temperaturze. Dzięki temu żeberka wychodzą mięciutkie ale jednocześnie soczyste.
A dalsze podanie to już własna inwencja. Znakomite na obiad, z ziemniakami i surówką z sałaty. Ale również doskonałe z chlebem.
Smacznego:-)
Komentarze
Prześlij komentarz
Komentuj, opiniuj, proponuj... z chęcią dowiem się co myślisz o moich kuchennych poczynaniach.