wtorek, 12 kwietnia 2016

Sałata z jajkiem, pomidorami i rzodkiewką

sałatka z jajkiem i rzodkiewką



Sałatka świetna na kolację jak i na lunch. Czas jej wykonania to chwila/moment... oczywiście doliczając ugotowanie i wystudzenie jajek.
Z podanej porcji składników wychodzą dwa, duże talerze sałatki. Dwie dorosłe osoby mają ucztę:-)





Składniki na sałatkę:

1/2 opakowania mieszanki sałat - ja użyłam mieszanki radicchio, rukoli i szpinaku
2 średnie pomidory
1/2 pęczka rzodkiewek
3-4 jaja ugotowane na twardo i obrane

Sałatę opłukać i osuszyć. Rzodkiewki pokroić na półplasterki. Pomidory i jajka pokroić w dużą kostkę.
Na talerzu ułożyć sałatę. Na sałatę ułożyć pomidory, rzodkiewki i jaja. Całość można lekko posolić przed polaniem sosem. 

Sos:

2 łyżki jogurtu gęstego
2 łyżki majonezu
1 łyżka musztardy kremskiej
szczypta soli, pieprzu i cukru

Wszystkie składniki wymieszać i polać nimi sałatkę.  

Można podawać z tostami lub innym ciepłym pieczywem. My rodzinnie, na kolację jemy zawsze bez pieczywa.

sałatką z jajkiem i rzodkiewką

 Smacznego:-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Komentuj, opiniuj, proponuj... z chęcią dowiem się co myślisz o moich kuchennych poczynaniach.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...