Pomysł na tę sałatkę podpatrzyłam w Restauracji Wyspa Wisła w Stężycy.
Posmakowała mi okrutnie więc przełożyłam przepis restauracyjny na domowe wykonanie.
Jest świetna. Zajadamy się nią regularnie:-)
Z podanego przepisu wyjdą dwie, sporawe porcje.
1 opakowanie szynki parmeńskiej w plastrach - ja używam szynki szwarcwaldzkiej
1 opakowanie pomidorków koktajlowych lub 2 pomidory normalne
parmezan - tarty lub w kawałku
sos balsamiczny
Rukolę opłukać i osuszyć. Ułożyć na talerzach.
Na rukoli porozkładać kawałki szynki oraz pomidorki przekrojone na pół lub pokrojone w sporą kostkę.
Całość posypać wiórkami lub malutkimi plasterkami parmezanu. Kawałki parmezanu mam zawsze pod ręką. Kupuję sporą kostkę, kroję na kawałki i wrzucam do zamrażalnika. Idealnie się przechowuje i w każdej chwili można z niego skorzystać.
Na koniec sałatkę polać sosem balsamicznym.
Sos balsamiczny kupuję gotowy, można go jednak zrobić samodzielnie wygotowując ocet balsamiczny z miodem lub cukrem. Niestety trwa to trochę a poza tym unosi się bardzo mocny zapach octu.
Można podawać z tostami chociaż ja tę wchłaniam bez żadnych dodatków.
Smacznego:-)
Posmakowała mi okrutnie więc przełożyłam przepis restauracyjny na domowe wykonanie.
Jest świetna. Zajadamy się nią regularnie:-)
Z podanego przepisu wyjdą dwie, sporawe porcje.
Składniki:
1/2 opakowania rukoli1 opakowanie szynki parmeńskiej w plastrach - ja używam szynki szwarcwaldzkiej
1 opakowanie pomidorków koktajlowych lub 2 pomidory normalne
parmezan - tarty lub w kawałku
sos balsamiczny
Rukolę opłukać i osuszyć. Ułożyć na talerzach.
Na rukoli porozkładać kawałki szynki oraz pomidorki przekrojone na pół lub pokrojone w sporą kostkę.
Całość posypać wiórkami lub malutkimi plasterkami parmezanu. Kawałki parmezanu mam zawsze pod ręką. Kupuję sporą kostkę, kroję na kawałki i wrzucam do zamrażalnika. Idealnie się przechowuje i w każdej chwili można z niego skorzystać.
Na koniec sałatkę polać sosem balsamicznym.
Sos balsamiczny kupuję gotowy, można go jednak zrobić samodzielnie wygotowując ocet balsamiczny z miodem lub cukrem. Niestety trwa to trochę a poza tym unosi się bardzo mocny zapach octu.
Można podawać z tostami chociaż ja tę wchłaniam bez żadnych dodatków.
Smacznego:-)
Komentarze
Prześlij komentarz
Komentuj, opiniuj, proponuj... z chęcią dowiem się co myślisz o moich kuchennych poczynaniach.