niedziela, 13 marca 2016

Bezglutenowy murzynek z dżemem

bezglutenowy murzynek z dżemem



To jest moje ulubione ciasto. 
Jadłam różne murzynki ale najbardziej lubię wersję z dżemem, szczególnie kwaskowatym dżemem z czarnej porzeczki.







Składniki:
500 ml mąki bezglutenowej jaglanej - podaję w ml ponieważ mam miarkę 100 ml, której najczęściej używam
3 jaja
1/2 słoiczka dżemu kwaskowatego - ok 150 g
1 szkl cukru - dałam 1/2 szkl cukru brązowego ponieważ nie lubię za słodkich ciast
1 szkl mleka - użyłam mleczka kokosowego, wyszło równie dobre co z krowim
1/2 szkl oleju
2 łyżeczki cukru waniliowego
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka kakao
1 łyżeczka sody lub 3 łyżeczki proszku do pieczenia

Wszystkie składniki wrzucamy do miski i miksujemy 2-3 minuty. Do zmiksowanego ciasta dodajemy bakalie wg uznania. Ja dodałam ok 1/2 szkl rodzynek, 1/2 szkl żurawin i 2 jabłka obrane i pokrojone w dużą kostkę.
Ciasto wylałam na blachę wysmarowaną margaryną. Nie posypywałam bułką tartą. I piekłam w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 55 minut.


łatwe ciasto bezglutenowe

Jak ciasto trochę przestygło przygotowałam polewę czekoladową i polałam całość.

Polewa czekoladowa:
1,5 tabliczki czekolady - ja zużyłam resztki różnych czekolad, które się poniewierały ale większość to była czekolada gorzka
2 łyżki mleka
duża łyżka masła
1-2 łyżki cukru
Całość rozpuścić do połączenia składników. Należy cały mieszać bo może się przypalić.
Polać ciasto.

szybkie ciasto bezglutenowe

   szybkie ciasto bezglutenowe


Smacznego:-)

2 komentarze:

  1. Fajny ten bezglutenowy murzynek z dżemem.Teraz można zrobić ciastka i babeczki bezglutenowe.POZDRAWIAM!!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Babeczki na pewno wyjdą, ciastka niekoniecznie... ciasto jest dosyć rzadkie... ale eksperymentować można:-) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Komentuj, opiniuj, proponuj... z chęcią dowiem się co myślisz o moich kuchennych poczynaniach.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...