W weekend przetestowałam kolejny przepis bezglutenowy. Jabłecznik na kruchym cieście z duuużą ilością jabłek. Wypiek wyszedł pulchny, lekki, słodki i pachnący cynamonem, jabłkami i brązowym cukrem...
Składniki
Składniki
Ciasto kruche bezglutenowe:
300 ml mąki bezglutenowej - zmodyfikowana własna mieszanka z tego przepisu - zamiast mąki gryczanej użyłam mąki jaglanej. Ciasto wyszło pulchne, żółciutkie i miękkie.
150 ml cukru
200 g margaryny lub masła
1 całe jajko i 1 żółtko
2 czubate łyżki kwaśnej śmietany
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Jabłka:
2 kg jabłek - najlepiej kwaskowatych
1/2 szkl. rodzynek
20 łyżek brązowego cukru demerara
3 łyżeczki cynamonu
1 opakowanie cukru waniliowego - opcjonalnie, dla mnie wystarczył aromat cukru demerara
Mąkę, cukier i proszek do pieczenia wymieszać. Dodać margarynę i trochę ją zagnieść. Dodać jaja i śmietanę. Zagnieść całość, tak aby nie było widać kawałków margaryny. Zawinąć w folię i wstawić do lodówki na 1 godzinę.
W czasie kiedy ciasto się chłodzi obierz jabłka i pokrój w plasterki o grubości ok. 3-4 milimetrów.
Schłodzone ciasto wyłóż na blachę wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bezglutenową bułką tartą lub pokruszonymi płatkami kukurydzianymi. Bez posypki nic się dzieje, więc dla chętnych można ją pominąć. Na tę ilość ciasta i jabłek najlepiej wziąć dużą, prostokątną blachę.
Ciasto najlepiej podzielić na dwie części, lekko spłaszczyć w dłoniach i wyłożyć nimi blachę przykrywając całe dno. Nie ma potrzeby wykładania ciastem boków. Ciasto jest dosyć luźne i nie bardzo da się je rozwałkować dlaczego trzeba je wygnieść.
Na wyłożone ciasto ułożyć połowę jabłek - ustawiać rzędami plasterki. Posypać połową cukru, połową cynamonu i wszystkimi rodzynkami. Nie zostawiać rodzynek na koniec bo się przypalą. Na to wyłożyć drugą część jabłek, posypać resztą cukru i cynamonu.
Smacznego:-)
Komentarze
Prześlij komentarz
Komentuj, opiniuj, proponuj... z chęcią dowiem się co myślisz o moich kuchennych poczynaniach.