Dzisiaj podaję przepis na popularne ciasto Pleśniak w wersji bezglutenowej.
Wersja bezglutenowa powstała po zamianie ciasta glutenowego na ciasto wykonane z mąki bezglutenowej - oczywiście własnej.
2 szkl mąki bezglutenowej
6 żółtek
1 białko
1/2 szkl cukru
200 g masła
gęsta śmietana lub woda - ilość w zależności od potrzeby
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki kakao
Wszystkie składniki (oprócz kakao) mieszamy i zagniatamy ciasto. Ja dodaję śmietanę bo nadaje trochę kwaskowatego smaku - dodaję 2-3 łyżki ale tyle, żeby ciasto nie było za rzadkie.
Ciasto dzielimy na 3 równe części. Jedną część owijamy w folię i mrozimy przez ok 2 godziny. Do drugiej części dodajemy kakao, zagniatamy, zawijamy w folię i również mrozimy przez ok 2 godziny. Trzecią część owijamy w folię i wstawiamy do lodówki.
Na kolejne warstwy potrzeba:
1 słoiczek kwaskowatego dżemu - najlepiej z czarnej porzeczki
Piana z białek - 5 białek, 1,5 szkl cukru, 2 łyżki mąki ziemniaczanej. Ubijamy białka na sztywno, dodajemy cukier a na końcu mąkę ziemniaczaną.
Jak już ciasto nam się zamroziło to część ciasta z lodówki wykładamy na prostokątnej blaszce wysmarowanej i wysypanej bułką tartą (bezglutenową) lub zmielonymi płatkami kukurydzianymi. Na ciasto wykładamy dżem. Na dżem wykładamy warstwę zamrożonego ciasta z kakao - ścieramy ciasto na tarce jarzynowej. Na ciemne ciasto wykładamy ubitą pianę z białek. A na pianę warstwę zamrożonego jasnego ciasta, również startego na tarce jarzynowej.
Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i pieczemy ok. 45-50 minut.
A po upieczeniu, wystudzeniu, pokrojeniu i podaniu otrzymujemy taki efekt:-)
Wersja bezglutenowa powstała po zamianie ciasta glutenowego na ciasto wykonane z mąki bezglutenowej - oczywiście własnej.
Składniki na ciasto kruche bezglutenowe:
2 szkl mąki bezglutenowej6 żółtek
1 białko
1/2 szkl cukru
200 g masła
gęsta śmietana lub woda - ilość w zależności od potrzeby
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki kakao
Wszystkie składniki (oprócz kakao) mieszamy i zagniatamy ciasto. Ja dodaję śmietanę bo nadaje trochę kwaskowatego smaku - dodaję 2-3 łyżki ale tyle, żeby ciasto nie było za rzadkie.
Ciasto dzielimy na 3 równe części. Jedną część owijamy w folię i mrozimy przez ok 2 godziny. Do drugiej części dodajemy kakao, zagniatamy, zawijamy w folię i również mrozimy przez ok 2 godziny. Trzecią część owijamy w folię i wstawiamy do lodówki.
Na kolejne warstwy potrzeba:
1 słoiczek kwaskowatego dżemu - najlepiej z czarnej porzeczki
Piana z białek - 5 białek, 1,5 szkl cukru, 2 łyżki mąki ziemniaczanej. Ubijamy białka na sztywno, dodajemy cukier a na końcu mąkę ziemniaczaną.
Jak już ciasto nam się zamroziło to część ciasta z lodówki wykładamy na prostokątnej blaszce wysmarowanej i wysypanej bułką tartą (bezglutenową) lub zmielonymi płatkami kukurydzianymi. Na ciasto wykładamy dżem. Na dżem wykładamy warstwę zamrożonego ciasta z kakao - ścieramy ciasto na tarce jarzynowej. Na ciemne ciasto wykładamy ubitą pianę z białek. A na pianę warstwę zamrożonego jasnego ciasta, również startego na tarce jarzynowej.
Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i pieczemy ok. 45-50 minut.
A po upieczeniu, wystudzeniu, pokrojeniu i podaniu otrzymujemy taki efekt:-)
Smacznego.
Mogłabyś podać przepis na ta bezglutenowa mieszankę? Blog został usunięty i nie ma przepisu :)
OdpowiedzUsuń