Bezglutenowe placki ziemniaczane

placki ziemniaczane bezglutenowe













Tradycyjne placki ziemniaczane zawierają dodatek mąki pszennej. Przechodząc na dietę bezglutenową na jakiś czas musiałam z nich, z ogromnym żalem, zrezygnować. 

Dopiero skomponowanie własnej mąki bezglutenowej sprawiło, że mogę ponownie cieszyć się chrupiącymi placuszkami ziemniaczanymi.
Podaję przepis na szybkie, bezglutenowe placuszki ziemniaczane. Przepis jest w dużej mierze na oko, ponieważ po prostu babcia nauczyła mnie ich robić:-)

Składniki:

500 g surowych ziemniaków
1/2 małej cebuli
sól
pieprz
1 jajko
2-3 łyżki mąki bezglutenowej - w zależności od ilości wody z ziemniaków można dodać trochę mniej lub więcej

Tradycyjne placki ścierane są na najostrzejszej tarce, co sprawia, że otrzymujemy surową pulpę ziemniaczaną. Ja oszczędzam swoje palce i czas i ścieram ziemniaki na zwykłej jarzynówce. Wychodzą wiórki ziemniaczane i to sprawia, że po usmażeniu mamy chrupiący placuszek zamiast glinianej konsystencji.

Ziemniaki ścieramy na tarce jarzynówce. Obraną 1/2 małej cebuli również ścieramy na tarce jarzynówce ale tej o drobniejszych oczkach. Łączymy składniki dodając jajko, sól i odrobinę pieprzu. Na koniec dodajemy mąkę i w razie potrzeby dosypujemy, tak, aby ciasto nie było nazbyt rzadkie. 

Ciasto nakładamy łyżką na patelnię na rozgrzany olej rzepakowy i spłaszczamy. Smażymy na złoto z obu stron.  

Ostateczne podanie zależy od ochoty. Można jeść bez niczego, można posypać cukrem, można polać odrobiną gęstej śmietany lub jogurtu, a można też podawać z gulaszem. 

Smacznego:-)


Komentarze