Tipy


> Bezglutenowy sposób na bułkę tartą.

Oj, brakuje tradycyjnej bułki tartej, czy to do szarlotki, czy to do mielonych lub do panierki....
Sposoby mam na to dwa. Oczywiście nie wspominam tutaj o bułce tartej bezglutenowej, którą można kupić w sklepach a która jest dosyć droga.

Pierwszy sposób:
Resztki chleba bezglutenowego, bułek, ewentualnie groszek ptysiowy bezglutenowy - ususzyć i zmielić na drobno.
Doskonale się przechowuje i sprawdza.

Drugi sposób:
Zmielić na drobno płatki kukurydziane. Używam tylko płatków Nestle - nie dlatego, że mają dopisek "Bezglutenowe" ale dlatego, że są robione z ziaren kukurydzy a nie z mąki kukurydzianej. Płatki robione z mąki kukurydzianej po zmieleniu po prostu cuchną. 
Tak zmielone płatki doskonale zastępują bułkę tartą. Nawet jako panierka do schabowych - glutenowcy w ogóle się nie zorientowali co jedzą.


> Za duży lub nierówny biszkopt

Biszkopt zazwyczaj wychodzi nierówny - wypukły, a czasami wychodzi po prostu za duży.
Na potrzeby ciasta docelowego należy go wtedy ściąć do wysokości równej na całej powierzchni.
A co zrobić ze ścinkami? Na pewno nie wolno ich wyrzucać. 

Pierwsze wykorzystanie:
Można je wysuszyć i zmielić na posypkę do wysypywania nasmarowanej tłuszczem formy do pieczenia.

Drugie wykorzystanie:
Wysuszone kawałki można przechowywać w papierowej lub bawełnianej torebce i wykorzystać je jako spód do sernika na zimno.



> Sos z pieczeni

Często zdarza się, że po pieczeniu mięsa zostaje sporo sosu. Absolutnie nie wolno go wylewać ponieważ jest to doskonała baza do wszelkiego rodzaju sosów do mięs.

Pierwsze wykorzystanie:
Sos z pieczeni należy zlać do pojemniczka, wystudzić i schować do lodówki. Zlany sos z pieczeni zestali się w galaretkę i tłuszczyk.

Drugie wykorzystanie:
Sos zlać do foremek na lód, wystudzić i wstawić do zamrażalnika. Zamrożone kostki można z powodzeniem wykorzystywać do sosów.

Po taki sos można w każdej chwili sięgnąć i wykonać ciepły super sosik do mięsa lub dań warzywnych.
Można również wykorzystywać go jako dodatek do zup - idealnie zastąpi kostkę smakową.
Należy jedynie uważać, bo sos z pieczeni może być mocno słony.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Komentuj, opiniuj, proponuj... z chęcią dowiem się co myślisz o moich kuchennych poczynaniach.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...