Pomysł na takie ciasto jest genialny - bo robiąc jedno ciasto mamy dwa ciasta 😀 i sernik i makowiec...
Wykonanie jest całkiem proste.
Ja robię mak z suchego maku mielonego ale można użyć również maku z puszki.
Ciasto idealne zarówno na święta jak i na zwykłą niedzielę.
Ciasto półkruche - można zrobić kruche ciasto glutenowe lub bezglutenowe wg poniższego przepisu:
200 g mąki kukurydzianej lub ryżowej
100 g skrobi ziemniaczanej
1 łyżeczka mielonego lnu lub mąki lnianej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
150 g masła lub margaryny
100 ml cukru białego
2 jaja
Suche składniki wymieszać. Dodać margarynę i przegnieść całość. Dodać jaja, zagnieść i wstawić do lodówki na minimum 30 minut. Po tym czasie ciastem wygnieść dużą blachę. Wcześniej wyłożyć ją pergaminem i nasmarować margaryną.
Masa makowa:
Wg przepisu na masę makową z suchego maku
4 białka
Masę makową przygotować odpowiednio wcześniej tak, aby wystygła. Tuż przed wyłożeniem maku na ciasto ubić 4 białka ze szczyptą soli, dodać do maku i energicznie ale delikatnie wymieszać.
Masa serowa:
1 kg zmielonego twarogu - korzystam z dobrych, gotowych mielonych twarogów i na razie nie zawiodłam się
1 szkl cukru
cukier waniliowy
2 budynie waniliowe - bezglutenowe
4 żółtka i 2 całe jajka
Żółtka (4 z maku i 2 z sera) utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na jasną masę. Dodawać partiami twaróg i mieszać na niewielkich obrotach. Następnie dodać budynie i bakalie i wymieszać. Na koniec dodać pianę z białek ubitą na sztywno ze szczyptą soli i delikatnie aczkolwiek energicznie przemieszać. Nie należy nazbyt mocno miksować całości ponieważ ser zostanie napowietrzony, mocno urośnie podczas pieczenia a potem opadnie.
Na ciasto wyłożone na blachę należy wykładać ser i mak.
Wyłożyć pierwszą partię - po dłuższym boku, wykładać naprzemiennie pasy sera i maku.
Drugą warstwę również układać pasy sera i maku, zamieniając je jednak miejscami - tam gdzie był mak wyłożyć ser a tam gdzie był mak wyłożyć ser. Po upieczeniu ciasto należy kroić po krótszym boku - każdy kawałek będzie zawierał trochę maku i trochę sera.
Po wyłożeniu obu mas ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 60-70 minut.
Po tym czasie wyłączyć piekarnik, uchylić lekko drzwiczki i zostawić ciasto do całkowitego wystudzenia.
Wystudzone ciasto można potraktować paskami polewy czekoladowej lub lukru.
Smacznego 😋
Ja robię mak z suchego maku mielonego ale można użyć również maku z puszki.
Ciasto idealne zarówno na święta jak i na zwykłą niedzielę.
Składniki - na dużą blachę:
Ciasto półkruche - można zrobić kruche ciasto glutenowe lub bezglutenowe wg poniższego przepisu:
200 g mąki kukurydzianej lub ryżowej
100 g skrobi ziemniaczanej
1 łyżeczka mielonego lnu lub mąki lnianej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
150 g masła lub margaryny
100 ml cukru białego
2 jaja
Suche składniki wymieszać. Dodać margarynę i przegnieść całość. Dodać jaja, zagnieść i wstawić do lodówki na minimum 30 minut. Po tym czasie ciastem wygnieść dużą blachę. Wcześniej wyłożyć ją pergaminem i nasmarować margaryną.
Masa makowa:
Wg przepisu na masę makową z suchego maku
4 białka
Masę makową przygotować odpowiednio wcześniej tak, aby wystygła. Tuż przed wyłożeniem maku na ciasto ubić 4 białka ze szczyptą soli, dodać do maku i energicznie ale delikatnie wymieszać.
Masa serowa:
1 kg zmielonego twarogu - korzystam z dobrych, gotowych mielonych twarogów i na razie nie zawiodłam się
1 szkl cukru
cukier waniliowy
2 budynie waniliowe - bezglutenowe
4 żółtka i 2 całe jajka
Żółtka (4 z maku i 2 z sera) utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na jasną masę. Dodawać partiami twaróg i mieszać na niewielkich obrotach. Następnie dodać budynie i bakalie i wymieszać. Na koniec dodać pianę z białek ubitą na sztywno ze szczyptą soli i delikatnie aczkolwiek energicznie przemieszać. Nie należy nazbyt mocno miksować całości ponieważ ser zostanie napowietrzony, mocno urośnie podczas pieczenia a potem opadnie.
Na ciasto wyłożone na blachę należy wykładać ser i mak.
Wyłożyć pierwszą partię - po dłuższym boku, wykładać naprzemiennie pasy sera i maku.
Drugą warstwę również układać pasy sera i maku, zamieniając je jednak miejscami - tam gdzie był mak wyłożyć ser a tam gdzie był mak wyłożyć ser. Po upieczeniu ciasto należy kroić po krótszym boku - każdy kawałek będzie zawierał trochę maku i trochę sera.
Po wyłożeniu obu mas ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 60-70 minut.
Po tym czasie wyłączyć piekarnik, uchylić lekko drzwiczki i zostawić ciasto do całkowitego wystudzenia.
Wystudzone ciasto można potraktować paskami polewy czekoladowej lub lukru.
Smacznego 😋
Komentarze
Prześlij komentarz
Komentuj, opiniuj, proponuj... z chęcią dowiem się co myślisz o moich kuchennych poczynaniach.